Președintele Klaus Iohannis, luni, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, a anunțat că starea de urgență în România se va prelungi cu încă o lună de zile. Șeful statului a precizat că România nu a ajuns încă la vârful epidemiei și nu este acum „momentul să ne relaxăm”.

Potrivit președintelui, va fi nevoie de o rectificare bugetară deoarece veniturile la buget sunt în scădere, iar cheltuielile în creștere.

Klaus Iohannis a anunțat și o veste bună: încep să vină materialele de protecție. Astfel în această săptămână România va primi 2,5 milioane de măști pentru medici, 5 milioane de măști pentru forțele de ordine și aproximativ 8 milioane de măști care vor ajunge la populație. La acestea se adaugă 500.000 de combinezoane de protecție.

„Am avut o ședință de bilanț intermediar, la care a participat premier și mai mulți miniștri. Am dorit să tragem primele concluzii, cum s-au aplicat măsurile decise, am evaluat impactul și cum trebuie conduse lucrurile în următoarele săptămâni. O primă concluzie – în comparație cu alte țări creșterea numărului de persoane infectate nu a fost așa mare, cum avem în Italia, Spania. Acest lucru vine din faptul că noi din timp am luat măsuri foarte ferme. Nu este momentul să ne relaxăm, să nu mai respectăm indicațiile autorităților. 

Nu suntem încă la vârful epidemiei, în niciun caz nu e momentul să ne relaxăm. O veste bună. La început se știe că a fost un pic complicat de procurat materiale de protecție. Avem deja primele rezultate semnificative. Primim 2,5 milioane de măști pentru medici, 5 mil de măști pentru forțele de ordine, aproximativ 8 mil măști care vor ajunge la populație. Vor veni în zilele imediat următoare 500.000 combinezoane de protecție.

Va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. Am cerut guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în decret. În cursul acestei săptămâni voi elabora textul iar decretul va fi emis săptămâna viitoare, pentru prelungirea stării de urgență cu încă o lună”, a declarat Klaus Iohannis.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.