Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava prezintă printr-un comunicat de presă emis astăzi, 22 august, situația pieței muncii la sfârșitul lunii iulie.

Evoluția indicatorilor statistici monitorizați prezintă o rată a șomajului înregistrat de 5,56%, în creştere cu 0,44% faţă de luna trecută. Tendinţa este specifică şi repetitivă pentru această perioadă a anului, în care tinerii absolvenţi finalizează studiile şi optează pentru începerea carierei profesionale, înregistrându-se 1304 persoane din această categorie de beneficiari.  În totalul absolvenţilor,  83% au terminat liceul sau o şcoală postliceală, 11% au finalizat o şcoală profesională sau gimnaziu şi 6% sunt absolvenţi de studii universitare. Ei intră în evidenţele agenţiei ca şomeri neindemnizaţi, parcurgând o perioadă de căutare a unui loc de muncă prin  aport propriu sau prin suportul oferit de serviciul nostru de mediere a locurilor vacante. Pentru cei care demersurile de ocupare nu s-au finalizat cu inserţia pe piaţa muncii, AJOFM Suceava va organiza o bursă a locurilor de muncă în data de 27 septembrie.

În baza de date a agenției sunt înregistrați 13589 șomeri, din care 73% sunt persoane cu nivel de instruire primar, 22% persoane cu studii liceale şi postliceale, iar 5% sunt persoane cu studii superioare. Ponderea o au şomerii din mediul rural (66%), aceştia fiind şi cei mai interesaţi în a urma un curs de formare profesională, respectiv 57% din cei 784 de şomeri înscrişi la cursuri. Considerând şi procentul de 70% din totalul cursanţilor, a şomerilor cu vârsta între 25 şi 35 ani, este evident faptul că tinerii din mediul rural sunt cei mai motivaţi să-şi diversifice competenţele profesionale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.