În 2009, primăria Sucevei a depus un proiect de reabilitare a statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare, din parcul Șipote, de lângă Cetatea de Scaun. Deși era un proiect bine documentat și realizat, criza financiară pe care nu o vom uita prea curând, a blocat aducerea proiectului la realitate.

Însă, cum trendul ascendent de revenire la normal este din ce în ce mai pronunțat, primarul Ion Lungu a anunțat că se gândește serios să readucă în atenția guvernului acest proiect. Din câte a declarat, este nevoie de o simplă actualizare economică a proiectului și poate fi depus din nou la Ministerul Culturii.

La drept vorbind, statuia domnitorului de la Cetate este într-o stare deplorabilă, din moment ce a rămas fără plăcile comemorative din bronz și plăcile de marmură au început să cadă. Nevoia unei reabilitări este evidentă.

„Ca atare, vrem să reluam acest proiect și să îl prindem pe bugetul anului viitor de la primărie și să putem reabilita statuia, în ceea ce privește soclul și aleile. Îmi doresc în continuare să dăm atenție și zonei Curtea Domnească, pentru a avea o zonă istorică reabilitată”, a declarat edilul.

Proiectul are o valoare aproximativă de 175.000 euro, dar este posibil ca acest cuantum să se schimbe în funcție de indicatorii economici ai României în 2015-2016.

Încet, încet, se pare că autoritățile își îndreaptă atenția către partea istorică a orașului, care are neapărată nevoie de atenție și reabilitare. Dacă se va aproba acest proiect, investiția s-ar putea recupera destul de repede, având în vedere că numărul turiștilor străini care calcă prin orașul nostru, crește de la an la an.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.