Statul a încasat peste 14,9 milioane de euro, în mai, în urma comercializării pe platforma de licitație comună a Uniunii Europene (UE) a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente instalațiilor staționare și a sectorului aviației, se arată într-un document publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Au fost comercializate peste 2,5 milioane certificate aferente instalațiilor staționare, în valoare de circa 14,8 milioane euro. În ceea ce privește certificatele aferente sectorului aviație au fost comercializate 14.000 în sumă de 80.080 euro.

În luna ianuarie, Finanțele au încasat peste 16,5 milioane euro din astfel de certificate, în februarie circa 18,7 milioane euro, în martie suma de 17,9 milioane euro, iar în aprilie — 18,8 milioane euro.

Potrivit celor de la MFP, schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii Europene (EU Emission Trading Scheme — EU ETS) s-a aplicat în primă fază pentru perioada 1 ianuarie 2005 — 31 decembrie 2007, iar a doua fază a schemei s-a desfășurat în perioada 2008 — 2012, corespunzând primei perioade de angajament a Protocolului de la Kyoto.

România participă la schema Uniunii Europene de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră începând cu data aderării la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007).

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.