Statul român intenționează să simplifice procedura de adopție și să încurajeze cuplurile să adopte un copil. Cuplurile care vor să adopte un copil vor primi 3.300 de lei de la stat timp de trei luni şi 40 de ore libere acordate de angajator pentru pregătirea documentaţiei.

De asemenea, se dorește ca încuviințarea adopției să se realizeze într-o perioadă mai scurtă de timp. Primul termen de judecată va fi în 15 zile de la înregistrarea cererii iar termenul de apel în instanţă va fi redus de la 30 de zile la 10. Şi soluţionarea dosarelor se va face mai rapid pentru că nu va mai fi necesară citarea părţilor pentru judecarea cererilor de încredinţare, informează antena3.ro.

Dacă părinţii naturali sau rudele copilului nu sunt găsiţi în termen de şase luni, pot fi demarate procedurile de adopţie. În cazul adopţiilor internaţionale, copilul va fi declarat eligibil la numai un an de la deschiderea procedurii şi nu după doi ani, cum se întâmplă acum. Sunt doar câteva dintre măsurile aprobate de Guvern pentru simplificarea procedurii de adopţie.

Noile reglementări ar putea intra în vigoare anul viitor, după patru luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.