Președintele ALDE Suceava, Ștefan Băișanu, s-a adresat prim-ministrului Dacian Cioloș, printr-o interpelare referitoare la sistemul de transport și distribuție a energiei termice din municipiul Suceava.

DSC_0052Deputatul își susține punctul de vedere în Guvern, precizând că sistemul de transport și distribuție a energiei termice este unul vechi și falimentar, funcționând de mai bine de 40 de ani.

„Acest sistem cuprinde o rețea subterană de 450 km. Rețeaua a fost modernizată doar în proporție de 35%, restul de 65% producând mari pierderi, de aproximativ 46%”, menționează Băișanu.

Acesta a reamintit că, din bugetul municipiului Suceava au fost investite în sistemul de transport și distribuție a energiei termice, 24 milioane euro, iar alte 26 milioane euro au fost investite în modernizarea SC Termica Suceava.

„Primăria Suceava a acordat în ultimii 9 ani, subvenții de 24 milioane de euro, din care 7.5 milioane de euro în anul 2012 și 4.1 milioane de euro în 2014, subvenții acordate fără discernământ, pentru un număr de 18.000 de locuințe. În același timp discutăm de foarte multe furturi, de creșteri de preț exagerate ale gigacaloriei, dar și de faptul că rețele de distribuție, mai bine de 65 % sunt sparte și avem pierderi de 46%, bani care se duc în pământ”, susține deputatul ALDE.

Deși în luna ianuarie 2016, Primăria Suceava a concesionat către societatea Thermonet rețelele de distribuție a energiei termice, societatea mai trebuie să investească încă 70 milioane de euro pentru reabilitarea acestor.

„Acest lanț trebuie tăiat și trebuie să găsim soluții alternative de producere a energiei termice. Îmi doresc un referndum în care cetățenii municipiului Suceava să stabilească cum e mai bine: dacă ei doresc centrale individuale, fie pe gaz, fie pe curent electric sau își doresc să rămână în continuare racordați la sistemul centralizat, adică la o firmă privată, care e mână în mână cu edilul principal al orașului, loc de unde se fură în neștire”, a declarat președintele ALDE Suceava, Alexandru Băișanu.

În acest context, Băișanu dorește să știe dacă Guvernul României va mai investi în sistemul vechi de transport și distribuție a energiei termice și dacă se ia în calcul trecerea treptată la soluții alternative de încălzire, dând drept exemplu centralele individuale de apartament, precizând că cetățenii nu vor trebui să plătească din banii proprii pentru acestea.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.