Băișanu a susținut că actuala centrală termică trimite, prin rețele primare, energie termică și apă caldă către 49 de puncte termice.
„Avem o centrală termică, avem 49 de puncte termice, din care doar 18 au fost remodernizate, restul de 31 fiind, efectiv, într-o stare jalnică. Avem 52.34 km rețea primară, de la centrala termică și până la punctele termice. Mai avem și de la punctele termice către cei care beneficiază de căldură și cei care plătesc agentul termic, 412 km. În total avem peste 450 km de rețele termice, de rețele sub pământ, de țevi sub pământ, ceea ce înseamnă enorm de mult”, a declarat Băișanu.
Acesta a subliniat că pe toate aceste rețele termice, de peste 450 de km, se lucrează în marea majoritate, prin pomparea apei la deal. Locul unde se află centrala termică, în Burdujeni, este în vale, iar, de exemplu, cartierul Obcini, este în deal.
„Toată această apă caldă, tot agentul termic este împins cu pompe la deal, care înseamnă cheltuieli enorme pentru cei care distribuie și transportă agent termic. Și datorită faptului că doar 35% din acei 450 de km de rețea au fost modernizați, ajungem la concluzia că 65% din rețele sunt vechi de peste 40 de ani, și care, datorită trecerii timpului sunt și distruse. Asta înseamnă că pe cele 65% din rețelele termice, avem pierderi de peste 40%, ceea ce este mult”, a menționat Băișanu.
Candidatul ALDE susține că 78% din municipiile din România au renunțat la sistemul centralizat, sistem care s-a dovedit a fi falimentar.
„Cei care au făcut-o din timp, au folosit banii și nu i-au îngropat în pământ, iar cum sunt orașe care au cheltuit banii corect pentru dezvoltare. 245 de orașe au renunțat la termie. Au mai rămas 69 de orașe. Vreau să vă spun că miercuri, la Brașov, Consiliul Local Brașov a hotărât, prin votul consilierilor locali, renunțarea la sistemul centralizat, la care mai erau branșați 10.700 de apartamente”, a conchis Băișanu.
Candidatul ALDE a dat exemplu și orașul Fălticeni, oraș în care nu mai există sistem centralizat.
„Fiecare și-a pus centrală termică, fie pe gaz, curent electric, rumeguș sau lemn. Dar nu a primit nimeni nicio sumă compensatorie și nimeni nu a ajutat cetățeanul din Fălticeni. Eu vin cu o soluție absolut firească și normală. Cetățenii din municipiul Suceava știu despre primărie un singur lucru: e locul în care este dijmuit, locul în care trebuie să meargă să își plătească taxele și impozitele, însă, de primit, nimic. Acum cred că a venit vremea, ca primăria să înapoieze ceva cetățenilor săi și să rezolve pentru totdeauna problematica termiei în Suceava”, a concluzionat Băișanu.
Lasa un raspuns