Ștefan Străjeri, la bază economist, director și editor de ziar românesc în SUA, este unul dintre bucovinenii care a promovat meleagurile în care s-a născut, peste tot în lume, de fiecare dată când s-a ivit o ocazie. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Născut, crescut și educat în comuna Pojorîta, Ștefan Străjeri se mândrește astăzi cu localitatea din care provine și spune că, prin această comună, el vede întreaga Bucovină.

„Pojorîta e satul sufletului meu, locul unde am crescut şi pe care nu-l voi uita niciodată, indiferent unde mă vor purta valurile vieţii. Pojorîta este un loc pitoresc şi eu voi aparţine acestor locuri, atâta timp cât sufletul meu se va bucura pentru fiecare obicei păstrat, fiecare poveste, fiecare sărbătoare. Aici m-am născut, am copilărit şi mi-am petrecut adolescenţa până la 19 ani. Pentru mine Pojorîta este emblematică pentru Bucovina. Când spun Pojorîta, spun Bucovina, spun România. Am promovat-o oriunde paşii m-au dus: la Iaşi, Bucureşti, Sibiu, Cluj… şi chiar până în America, la Detroit, printre românii stabiliţi aici si chiar, printre prietenii americani cărora le-am povestit despre un loc de vis, cu peisaje şi oameni de poveste”, a declarat pentru SuceavaLive, Ștefan Străjeri.

 

Scriitorul Ștefan Străjeri, îl cunoaște pe  Ioan Bogdan Codreanu, primarul de aici, încă din clasele primare, și, deși drumurile lor au parcurs trasee diferite, cei doi s-au reîntâlnit în momentele importante din viața lor.

„Am un respect deosebit pentru el. În 2008, când am aflat că a fost ales primar am știut că va face lucruri extraordinare pentru Pojorîta. Şi nu m-am înşelat absolut deloc. An de an, am aflat sau am văzut, în scurtele vizite acasă, realizările lăudabile cu care orice localitate din România s-ar putea mândri. Mă refer la o infrastructură cum rar se mai vede în localităţile din ţară: drumuri asfaltate, reţea cu apă curentă, şcoli renovate la standarde occidentale, dispensar modern, stadion, plus acea ordine şi curăţenie gospodărească. Eu cred că acele calităţi ale lui se pot observa prin tot ceea ce a realizat cu suflet în cele două mandate ale sale, împreună cu echipa din administraţie care i-a fost alături. În acest moment Pojorîta se poate compara cu orice localitate din Austria, Elveţia etc. Nu diferă cu nimic nici faţă de localităţi de aceeaşi mărime din America sau Europa; dimpotrivă e un model de urmat şi o nouă destinaţie turistică de interes. Cu alte cuvinte ceea ce a făcut el se poate încadra la «aşa ar trebui să se administreze orice localitate, indiferent de mărime». Aş recomanda tuturor locuitorilor din judeţul Suceava, şi nu numai, care nu au ajuns la Pojorîta, să o viziteze pentru a vedea cu proprii ochi ce înseamnă o bună administraţie model de urmat”, a mai transmis Ștefan Străjeri.

 

Ioan Bogdan Codreanu, susținător al valorilor locale

După ce în 2005 a preluat ziarul românesc, tipărit în SUA, „Curentul Internaţional” (fondat în 1999), Ștefan Străjeri a dorit să organizeze aniversarea a 10 ani (în 2009), respectiv 15 ani (în 2014) de existenţă a acestei publicaţii, cu colaboratori de valoare din România, precum şi din Basarabia, Bucovina de Nord (Ucraina), Ungaria, Serbia, reprezentanţi de seamă ai românilor, în zonele din jurul României. Primarul Ioan Bogdan Codreanu a fost cel care a insistat să găzduiască ambele manifestări în satul său natal, Pojorîta.

„Gândurile, emoţiile, tradiţiile şi frumuseţile locului au fost prezentate de către TVR Internaţional, prin câteva emisiuni realizate de către doamna Stela Nacu, renumită realizatoare de emisiuni şi programe tv. Aceste evenimente nu ar fi fost posibile fără spijinul entuziast al acestui om minunat, Ioan Bogdan Codreanu, care ştie să recunoască şi să promoveze valorile comunităţii din care face parte”, ne-a mai declarat Străjeri.

Poate că, fiecare dintre cei care aud vorbindu-se atât de mult despre „una dintre cele mai frumoase comune din România”, adică de Pojorîta, se întreabă, cum a reușit acest primar să reprezinte cu atâta cinste comunitatea care l-a ales. Scriitorul Ștefan Străjeri, consideră că, așa ar trebui să arate toți managerii buni.

„Nu ştiu dacă am putea vorbi despre un secret. Cred mai degrabă că este acel ceva ce ar trebui să caracterizeze în mod firesc orice «manager», conducător al unei comunităţi: seriozitate şi viziune limpede în coordonarea resurselor umane, materiale şi financiare spre un scop nobil. Ceea ce pe Bogdan Codreanu îl defineşte pe deplin. În plus, are un spirit organizatoric german cuplat cu dragostea lui pentru tot ce înseamnă valorile noastre româneşti”, crede bucovineanul Ștefan Străjeri.

 

Prin Ioan Bogdan Codreanu, județul Suceava poate deveni un exemplu la nivel național!

Ștefan Străjeri este de părere că, județul Suceava n-are nevoie de politicieni cu discurs bun, care se cred atotștiutori, ci mai degrabă de un om care a dovedit că este capabil să schimbe fața unei comunități, și despre care, ar putea vorbi, la fel de bine, faptele.

„În ultimii ani am discutat deseori cu prieteni şi oameni de valoare, din toate părţile României şi din străinătate, care au fost la Pojorîta, impresionaţi de ceea ce au văzut drept realizări în mandatul lui Ioan Bogdan Codreanu că el ar putea fi oricând chiar preşedinte de ţară. Poate că va ajunge într-o zi, dar până atunci cred că e omul care ar putea aduce o altă vitalitate în administrarea şi dezvoltarea judeţului Suceava. Astfel, le doresc sucevenilor să aprecieze locul mirific în care s-au născut, acest colţ de rai care se suprapune peste o parte din Bucovina istorică. Iar dacă pot, să acorde credit unor oameni care au dovedit prin fapte lăudabile că pot face lucruri bune pentru ei din dragoste şi credinţă în Dumnezeu. Totodată, primarului Ioan Bogdan Codreanu îi doresc succes în îndeplinirea tuturor proiectelor frumoase destinate oamenilor din judeţul Suceava. Am încredere deplină că, şi pe acest «palier» de administraţie judeţeană va face lucruri care, pentru moment par imposibile sau de neconceput, iar într-un final, prin el, să fie considerată Suceava un model pentru toată ţara”, a conchis Ștefan Străjeri.

Trebuie subliniat și că, Ștefan Străjeri nu este singura pesoană care s-a născut în Pojorîta, și pe care viața a dus-o în alt colț al lumii și care susține candidatura primarului Ioan Bogdan Codreanu la șefia Consiliului Județean Suceava. Astfel, urmează ca în zilele următoare să vă transmitem și mesajul altor bucovineni, dornici să susțină un primar model.

 

One Response

  1. Ion

    Chiar ma intrebam unde vrea sa se ajunga cu acest articol . Bineinteles , la politica . Este dezgustator

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.