Stejarul pedunculat secular din Cajvana candidează în competiția internațională anuală Arborele european al anului (European tree of the year), care beneficiază de susținerea directă a Comisiei Europene. Desemnarea arborelui european al anului se realizează pe baza voturilor primite de fiecare dintre arborii câștigători ai țărilor participante.
Prima participare a României la acest concurs a fost în anul 2011, când a câștigat marele premiu cu un tei din localitatea Leliceni, județul Harghita. Inițiatorii proiectului își doresc ca, prin această acțiune anuală, comunitățile locale să continue să păstreze elementele deosebite de vegetație, să fie mai active în conservarea pădurilor din România și să utilizeze elementele de patrimoniu forestier în dezvoltarea turistică, educația pentru mediu și promovarea imaginii României în cadrul Uniunii Europene.
Stejarul din Cajvana a fost desemnat „Arborele Național al anului 2018”, în cadrul concursului național organizat de Centrul de cercetare „Analize Regionale în Turism, Mediu și Dezvoltare Durabilă“ (CARTEDD), din cadrul Facultății de Geografie – Universitatea București, care l-a și înscris în competiția europeană. Nominalizarea arborelui la concursul național a fost făcută de directorul Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare“ Cajvana, profesorul Nicolae Robu.
Stejarul din Cajvana are o istorie îndelungată, transmisă pe cale orală din generație în generație de către locuitorii zonei. Se afirmă că, în anul 1476, însuși domnitorul Ștefan cel Mare, însoțit de oștenii săi, ar fi poposit la umbra acestui arbore, unde a fost ospătat cu caș din vană de lemn, de unde și denumirea localității Cajvana. Locuitorii zonei sunt de părere că stejarul datează din timpul marii invazii tătare din anul 1241, când toți bărbații localnici au pierit în bătălie și au fost îngropați într-o mare groapă comună, la baza căreia a fost plantat spre amintire un stejar.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.