Situație fără precedent la Rădăuți, după ce „vraiștea” din administrație s-a transformat în „lipsa” de administrație. Cazul este cunoscut la nivel național, însă deciziile întârzie să apară, în timp ce rădăuțenii se află în imposibilitatea de a face orice activitate.

Mai mult, salariile funcționarilor publici nu are cine să le plătească, Spitalul este pe punctul de a se transforma într-un „trup fără suflet”, iar blocajul municipiului poate atrage după sine consecințe extrem de grave care se vor resfrânge, in definitiv, tot asupra cetățenilor. În tot acest timp, iureșul politic și guvernamental continuă. Contează parcă mai puțin situația rădăuțenilor, decât scenariile pe care unii politicieni trebuie să le facă pentru a se apară pe ei înșiși, mai devreme sau mai târziu.
Senatoarea PNL Steliana Miron a transmis un mesaj Guvernului legat de situația inadmisibilă din municipiul Rădăuți.


„În al 12-lea ceas, cer încă o dată Guvernului și premierului Victor Ponta să adopte deciziile necesare pentru deblocarea situaţiei din Rădăuţi. Cer Guvernului să respecte articolul 102 din Constituţie, acolo unde se specifică faptul că Executivul „exercită conducerea generală a administraţiei publice”. Îi cer lui Victor Ponta, să înţeleagă faptul că rădăuţenii nu sunt apatrizi, ci sunt cetăţeni români. Prin urmare, aşa cum au obligaţia de a plăti taxe şi impozite, rădăuţenii au şi dreptul de a avea instituţii funcţionale la nivel local. Administraţia publică din Rădăuţi nu mai funcţionează nici măcar la cota de avarie. Oamenii nu mai beneficiază astăzi de serviciile de bază pe care trebuie să le furnizeze Primăria. Mai mult, câteva sute de familii au rămas sau riscă să rămână fără salarii. Profesorii, poliţiştii locali, funcţionarii de la Primărie, medicii şi personalul angajat la spital sunt împinşi pe marginea prăpastiei pentru că nu are cine să le mai plătească activitatea. Nu se mai plătesc salarii şi utilităţi, nu se mai emit avize, aprobări sau acte ce intră în atribuţiile Primăriei sau ale Consiliului Local. Este un blocaj fără precedent care generează costuri şi riscuri imense cu fiecare zi care trece.
Din păcate, deşi am cerut o soluţie de nenumărate ori, fie în mod direct, fie prin declaraţii publice sau interpelări şi întrebări, Guvernul nu a luat nicio decizie.
Nici măcar sesizările venite din partea Prefectului nu au avut mai mult succes. Sper ca până săptămâna viitoare cel târziu să se găsească o soluţie. Altfel, nu voi putea spune decât că Guvernul i-a abandonat pe rădăuţeni. Reamintesc faptul că primarul oraşului Rădăuţi a fost arestat în septembrie 2014, iar Consiliul Local a fost dizolvat în octombrie 2014, hotărâre confirmată în martie 2015 de Curtea de Apel Suceava. Singura persoană care mai avea dreptul legal de a semna decizii ale Primăriei era secretarul general, însă detaşarea acestuia pe post a expirat pe 26 aprilie 2015. Mai mult, spitalul municipal Rădăuţi a rămas recent fără conducere prin încetarea mandatului fostului manager şi prin demisia directorului medical.”

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.