Probleme pentru societatea „Tel Drum” S.A., firma despre care de-a lungul timpului presa a scris că ar fi controlată din umbră de actualul vicepremier al României, Liviu Dragnea, al doilea om din PSD după Victor Ponta.

Ani de zile „Tel Drum” S.A. a înregistrat cifre de afaceri și profituri care ar fi făcut invidios orice om de afaceri. O bună parte a profitului s-a datorat, potrivit dezvăluirilor făcute de jurnaliștii de la turnucustiri.ro, contractelor încheiate cu Consiliul Județean Teleorman, instituție condusă o bună perioadă de timp chiar de Liviu Dragnea.

Lucrurile s-au schimbat însă brusc începând cu 2013. Este anul în care profitul „Tel Drum” S.A. a început să scadă simțitor, fără ca anterior să existe vreun semn. În aceste condiții ne întrebăm ce s-a întâmplat? Să aibă cu adevărat probleme „Tel Drum” sau să fie doar o strategie?

De la 10 milioane de lei profit, la jumătate de milion

Astfel, potrivit informațiilor existente pe site-ul Ministerului de Finanțe, în 2013, cifra de afaceri netă înregistrată de această societate a fost de 183.249.333 lei, iar profitul net de 614.881 lei. Cu mult mai puțin decât în anul precedent, 2012, când „Tel Drum” a avut o cifră de afaceri de 147.603.225 lei și un profit net de 10.575.661 lei. Cam așa au stat lucrurile și în 2011, când cifra de afaceri netă a fost de 193.301.624 lei și profitul net de 10.032.706 lei. Asta ca să vorbim doar de ultimii trei ani.

Tunul de Crăciun

Interesant este însă că în 2013, când a fost înregistrat cel mai mic profit din ultimii trei ani, „Tel Drum” S.A. a dat un adevărat tun. Societatea deținută de cunoscuți ai vicepremierului a reușit să pună mâna pe un contract extrem de bănos. Asta după ce, tot în 2013, „Tel Drum” reușise performanța de a încheia, asa cum presa a dezvăluit, nu mai puțin de 27 de contracte în valoare de aproximativ 333 milioane de lei. Adică, circa 75 de milioane de euro. Jumătate din contractele pe anul 2013 au venit de la Consiliul Județean Teleorman, instituție condusă până în 2012 de același Liviu Dragnea.

Tunul despre care vorbeam ceva mai sus a fost dat, la final de an, în perioada sărbătorilor de Crăciun. Mai exact, în 21 decembrie 2013, Consiliul Județean Teleorman a atribuit acestei firme un contract ce are ca obiect întreținerea curentă și periodică pe timp de vară a drumurilor județene în perioada 2013 – 2017. Practic, timp de patru ani „Tel Drum” va trebui să aibă grijă de starea șoselelor din județul lui Dragnea. Totul în schimbul a câtorva zeci de milioane de lei. Astfel, potrivit sistemului electronic de achiziții publice (SEAP), valoarea contractului este de 64.367.347,69 lei, cu TVA inclus. Ceea ce înseamnă peste 14 milioane de euro.

Contractul a fost atribuit în urma unei licitații deschise, la care se presupune că putea să participe orice societate specializată în domeniu. Ce să vedeți însă? Au fost primite două oferte, dintre care una aparținând „Tel Drum” S.A. În cele din urmă, coincidență, s-a stabilit că firma deținută de apropiații lui Liviu Dragnea este singura care îndeplinește condițiile, astfel că cealaltă societate a fost eliminată, „Tel Drum” având în acest fel cale liberă spre contractul de peste 14 milioane de euro.

„Tel Drum”, deținută de prietenii lui Dragnea

De-a lungul timpului, Liviu Dragnea a negat că ar fi implicat în societatea „Tel Drum”. Așa și este. Vicepremierul PSD nu apare printre acționarii societății. Aceasta este deținută în schimb de apropiați ai săi. Concret, până în anul 2002, Tel Drum S.A. a aparținut Consiliului Județen Teleorman. Ulterior, în perioada în care Liviu Dragnea conducea CJ Teleorman, societatea a fost privatizată, fiind preluată de Marian Fiscuci, despre care presa a dezvăluit că este un apropiat al celui care astăzi e mâna dreaptă a lui Victor Ponta. Mai târziu, în „Tel Drum” au intrat alte două personaje: Lucian Dobrescu și Mugurel Sorin Gheorghiasi.

Ce să vedeți, și cei doi sunt prieteni de-ai lui Dragnea. Și chiar încă unii foarte buni. Mai exact, aceștia au fost colegi cu vicepremierul PSD în facultate și chiar ar fi cântat împreună într-o trupă. Aceste lucruri au fost recunoscute de Mugurel Gheorghiasi, care, în urmă cu câtiva ani, a oferit detalii despre relația specială pe care a avut-o cu Liviu Dragnea.

„Am fost colegi la Facultatea de Transporturi, am cântat cu el într-o trupă. Ce-i rău în asta? Nu aveam prea multe opțiuni pentru a ne distra. Nu pot spune că am ținut legătura cu el. Acum îl știu așa, na, cum îl știu și pe președintele Băsescu, de la televizor”, spunea Mugurel Gheorghiasi.

sursa: psnews.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.