Unul din consilierii și strategii candidatului PSD la alegerile prezidențiale, a prezentat, într-o postare pe contul său de Facebook, câteva date statistice care explică votul românilor în favoarea lui Klaus Iohannis și ce greșeli au fost făcute din partea echipei lui Ponta.

Potrivit lui Mirel Palada, consilier al premierului Ponta, una dintre greșelile făcute de echipa lui Victor Ponta a fost subestimarea “votanților de turul 2″.

“Estimările de sondaj preelectorale / de calibrare privind votanții exclusiv de turul 2, cei care nu au fost la vot în turul 1, cei mai iluzive dintre toate categoriile de votanți analizate, au subestimat semnificativ participarea acestora la vot.
În 2009 Băsescu a primit 560 mii de astfel de voturi exclusiv de turul 2. Geoană 370 mii. În sondajele dinainte de vot, rezulta că atât Iohannis, cât și Ponta vor obține undeva ușor sub un milion de asemenea voturi, 900 de mii de fiecare (deși Iohannis avea mai tot timpul ceva mai multe asemenea estimări de vot – vezi linia albastră mai tot timpul deasupra celei roșii)”, a scris sociologul.

Mirel Palada a mai transmis că adevărații nehotărâți de turul 2 au fost mai numeroși decât prevăzuse: 1,4 milioane față de 900.000.

“Pe baza acestor volume de vot puternic peste cele din 2009, când a fost totuși o învolburare violentă, am considerat că o parte din aceste 900 mii + 900 mii de promisiuni de participare la vot doar în turul 2 suferă de conformism. Că dă bine să spui că vii la vot. Le-am luat în considerare, dar oarecum cu inima îndoită.
La exit poll a rezultat că au venit pentru Ponta 1 milion, deci cam ăia care promiseseră că vin. Iar la Iohannis au venit de fapt 1,4 milioane votanți exclusiv doar turul 2, care nu fuseseră la vot în turul 1″, mai susține Mirel Palada.

Directorul Sociopol a mai recunoscut că “s-a înșelat cu privire la numărul mare de nehotărâți care vin în turul 2, iar acea diferență a constat în punctele proventuale în plus câștigate de Klaus Iohannis.

“Dacă vă uitați la grafic, deasupra tuturor tronează ca o sabie a lui Damoclis un puhoi de aprox. 2,2 milioane de votanți care, nefiind la turul 1, spuneau totuși că vor veni la vot, deși nu știu încă cu cine vor vota – adevărații nehotărâți de turul 2. La vremea respectivă, îi consideram puțin probabil să se concretizeze în votanți. Ne-am înșelat. Din acel maldăr verde 500 mii + 100 mii = 600 mii s-au transformat în votanți.
Diferențial? 400 mii voturi în favoarea lui Iohannis. Adică 4 puncte procentuale”, a concluzionat Mirel Palada.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.