În perioada 24-27 noiembrie 2019, studenți ai Facultății de Drept și Științe Administrative, însoțiți de decanul Camelia Ignătescu și de alte cadre didactice, au efectuat o vizită de studiu în capitala administrativă a Olandei, Haga, unde își au sediul importante instituții internaționale din domeniul justiţiei: Curtea Internaţională de Justiţie, Curtea Penală Internaţională, Europol şi Eurojust.

Orașul nu a fost ales întâmplător, Haga având o lungă istorie în elaborarea legislației supranaționale care guvernează relaţiile între state şi dreptul internaţional privat. Din această perspectivă, oraşul Haga a fost ales pentru că reprezintă un simbol al drepturilor omului şi al justiţiei internaţionale, în general.

Studenții și masteranzii de la toate specializările FDSA, care au participat la un concurs de eseuri, au fost răsplătiți cu premii constând într-o vizită de studiu la Curtea Penală Internațională, instanță care este prima şi singura Curte penală internaţională permanentă. Vizita a reprezentat o bună ocazie de a se familiariza cu noțiunile de bază ale dreptului internațional și ale dreptului umanitar. În cadrul vizitei, studenții au învățat despre competenţele Curții, care judecă exclusiv cauze asupra crimelor de genocid, asupra crimelor de război şi asupra crimelor împotriva umanităţii și de agresiune și au avut ocazia să adreseze întrebări reprezentantei instituției, cu privire la activitatea Curții și rolul acesteia în prezent. Un punct important al vizitei l-a constituit studierea sălilor de judecată în care au loc procesele aflate pe rolul instanței.

Vizita a coincis cu celebrarea Zilei pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, în care Procurorul general al Curții a apreciat, într-o declarație de presă, că întreaga comunitate internațională a devenit, în cele din urmă, conștientă de magnitudinea provocării și de necesitatea acțiunilor concrete și colective. În această notă, au fost punctate și alte aspecte de interes practic pentru studenți, care au avut ocazia să viziteze și Palatul Păcii, ce funcționează ca sediu al Curții Internaționale de Justiție, principalul corp judecător al ONU, al Curții Permanente de Arbitraj și al Academiei de Drept Internațional de la Haga.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.