Miercuri, 13 noiembrie, studenții suceveni vor protesta, în faţa Prefecturii Suceava, pentru a cere Guvernului României alocarea a 6 % din PIB pentru educaţie, începând cu anul 2014.

După ce săptămâna trecută peste o sută de studenţi de la Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava au fost în grevă japoneză, pe 13 noiembrie aceștia vor cere alocarea prevăzută de lege pentru Educaţie, creşterea subvenţiilor pentru cazare şi cantină şi creşterea fondului de burse.

Anunțul a fost făcut de Asociația Studenților din Universitatea Suceava (ASUS), care precizează că nemulțumirile studenților sunt determinate de faptul că universitățile, în contextul unei subfinanțări constante a educației din România, au fost nevoite să crească o serie de taxe, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investițiile ce ţin de îmbunătățirea calității sistemului educaţional.

Studenții suceveni cer guvernanților să respecte Legea Educaţiei Naţionale şi să aloce 6% din PIB pentru învățământ. Printre nemulțumirile studenților se numără faptul că materia școlară este învechită şi materiale de studiu neactualizate, iar mulţi profesori nu ştiu să atragă atenția la cursuri şi să le prezinte lucrurile într-o manieră interesantă şi interactivă. Pe de altă parte, laboratoarele nu sunt dotate corespunzător sau în acord cu ultimele tehnici folosite, în schimb taxele sunt tot mai mari pentru aproape orice, iar locurile din cămine sunt prea puține, în schimb la cantină mâncarea este scumpă. Cea mai mare nemulțumire a studenților suceveni este faptul că diplomele de absolvire nu asigură un loc de muncă, locurile de practică sunt puţine şi de slabă calitate, iar în fiecare an sunt probleme privind reducerea pentru transportul în comun şi bursele sociale nu acoperă cheltuielile de masă şi cazare.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.