Vaccinul alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech asigură protecţie împotriva covid-19 timp de cel puţin şase luni de la rapel, arată un studiu clinic în faza 3, anunţă joi cele două companii. Vaccinul rămâne eficient în proporţie de 91% împotriva bolii simptomatice în aceste şase luni, anunţă Pfizer şi BioNtech.

Este vorba despre primele teste cu privire la durata protecţiei vaccinului împotriva covid-19, iar în pofida acestei perioade modeste de şase luni, este vorba despre o perioadă mult mai mare decât cele 90 de zile de protecţie estimate până acum.

Vaccinul pare să fie ”deplin eficient” împotriva variantei sud-africane (B.1.351) împoriva căreia, se temeau unii cercetători, vaccinurile anticovid nu ar fi eficiente, subliniază cele două firme, după cum relatează CNN, potrivit news.ro.

Vaccinul a fost 100% eficient împotriva formelor grave ale bolii aşa cum sunt definite de către Centrele americane de Control şi Prevenţie a Bolilor (CDC) şi a avut o ficienţă de 95,3% împoriva formelor grave de covid-19 aşa cum sunt ele definite de către Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA)”, precizează Pfizer şi BioNTech într-un comunicat.

Cele două companii au anunţat miercuri că un studiu redus pe copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani are o eficienţă de 100% împotriva covid-19. ”Aceste date confirmă eficienţa şi siguranţa vaccinului nostru şi ne permit să cerem FDA o licenţă pentru produse biologice (BLA)”, anunţă CEO-ul Pfizer Albert Bourla într-un comunicat.

O ”licenţă pentru produse biologice” este o cerere a unei aprobări complete. În prezent, vaccinul Pfizer-BioNTech este autorizat în regim de urgenţă (EUA) şi nu este autorizat deplin. ”Eficienţa mare a vaccinului observată până la şase luni după a doua doză şi împotriva variantei sud-africane consolidează încrederea pe ansamblu în eficienţa vaccinului nostru”, apreciază el.

Vaccinul a fost testat pe un număr de peste 46.000 de voluntari, iar 927 s-au înbolnăvit de covid-19. ”Dintre cele 927 de cazuri simptomatice confirmate de covid-19 în teste clinice, 850 de cazuri de covid-19 au fost înregistrate în grupul căruia i s-a administrat un placebo, iar 77 în grupul BNT162b2, ceea ce corespunde unei eficienţe a vaccinării de 91,3%”, precizează laboratorul.

Treizeci şi două de cazuri grave de covid-19, aşa cum sunt definite de CDC, s-au înregistrat în grupul placebo, în timp ce în grupul vaccinat BNT162b2 nu s-a înregistrat niciunul, ceea ce arată că vaccinul a fost eficient 100% împotriva unor forme grave de boală potrivit definiţiei CDC. 31 de cazuri, potrivit definiţiei FDA, au fost înregistrate în grupul placebo şi un caz în grupul vaccinat BNT162b2, care arată o eficienţă de 95,3%, potrivit definiţiei FDA”, precizează grupul.

FDA include în definirea unei boli covid-19 grave o frecvenţă respiratorie mare, care indică o suferinţă respiratorie, un ritm cardiac mare, o saturaţie a nivelului de xigen de 93% sau inferioară, o insuficienţă respiratorie care implică administrarea de oxigen sau ventilarea artificială, o scădere a tensiunii arteriale care indică un şoc, o disfuncţei renală, o disfuncţie hepatică sau neurologică, internarea la terapie intensivă sau decesul.

Definiţia CDC prevede un nivel al oxigenului în sânge de cel mult 94% şi o radiografie pulmonară care arată o afectare a plămânilor de peste 50%. Cele mai frecvente efecte secundare sunt o durere la locul administrării vaccinului, oboseală şi dureri de cap.

”În Africa de Sud, unde B.1.351 predomină, şi de unde au fost înrolaţi 800 de participanţi, s-au înregistrat nouă cazuri de covid-19, toate în grupul căruia i s-a administrat un placebo, ceea ce arată că vaccinul este eficient 100%”, anunţă compania. ”Siguranţa vaccinului nostru a a fost evaluată acum la peste 44.000 de participanţi, în vârstă decel puţin 16 ani, iar peste 12.000 de participanţi au fost monitorizaţi cel puţin şase luni după a doua doză”, mai precizează firma.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.