Varianta indiană a SARS-CoV-2, redenumită „delta” de OMS, care este dominantă în Regatul Unit, este cu 60% mai contagioasă decât varianta britanică, predecesoarea acesteia, arată un studiu publicat vineri, cu trei zile înainte ca Guvernul lui Boris Johnson să anunţe dacă ridică sau nu ultimele restricţii aflate în vigoare, relatează AFP, citată de Adevărul.ro.

Acest studiu realizat de către autorităţile sanitare britanice (Public Health England, PHE) arată că în Regatul Unit s-au înregistrat 42.323 de cazuri de covid-19 – în creştere de la 29.892 în urmă cu o săptămână -, iar 90% dintre ele sunt contaminări cu varianta indiană. PHE consideră însă „încurajator” faptul că această creştere a contaminărilor nu este dublată de o creştere a spitalizării în aceeaşi proporţie. Aproximativ 1.000 de bolnavi de covid-19 sunt spitalizaţi, în prezent, în spitalele britanice.

„Datele arată că programul de vaccinare continuă să atenueze impactul acestei variante” în populaţia în care numărul persoanelor vaccinate cu două doze de vaccin anti-COVID-19 este mare, subliniază organismul britanic. Vaccinarea, „cea mai bună apărare a noastră, reduce riscul îmbolnăvirii grave, însă nu-l elimină”, subliniază directoarea generală a Agenţiei britanice de securitate sanitară Jenny Harries. Regatul Unit – cea mai afectată ţară din Europa de pandemia covid-19, cu aproape 128.000 e morţi – a desfăşurat o campanie de vaccinare masivă, în care peste 77% dintre adulţi au fost vaccinaţi, în doar şase luni, cu două doze de vaccin anti-COVID-19.cazuri

În urma unei îndelungate carantine în iarnă, Guvernul lui Boris Johnson a ridicat în mod treptat restricţii, însă ridicarea ultimelor măsuri – prevăzută iniţial la 21 iunie – este ameninţată de o creştere recentă a contaminărilor cu noul coronavirus – de peste 6.000-7.000 de cazuri pe zi. Potrivit cotidianului The Times, Guvernul Johnson intenţionează, în prezent, să amâne această ridicare cu patru săptămâni. Anunţarea acestei decizii urmează să aibă loc luni.

 

Sursa: PS NEWS

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.