Serviciile americane de informaţii estimează că Rusia îşi intensifică pregătirile pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei şi că are deja 70% din dispozitivul necesar pentru o astfel de operaţiune, potrivit unor responsabili americani, scrie Agerpres, care citează AFP.

În ritmul în care armata rusă continuă să se întărească în jurul Ucrainei, liderul de la Kremlin ar urma să aibă, la jumătatea lunii februarie, suficiente forţe pentru o invazie pe scară largă, 150.000 de oameni, au avertizat ei congresmenii americani şi aliaţii europeni.

Putin poate înconjura Kievul și-l poate răsturna pe Zelenski în maximum două zile

Dacă preşedintele rus alege opţiunea cea mai radicală, ar putea încercui Kievul, capitala Ucrainei, şi să-l răstoarne pe preşedintele Volodimir Zelenski în 48 de ore, potrivit acestor responsabili.

Ei au avertizat că conflictul va avea un cost uman considerabil cu riscul de a provoca moartea a 25.000 până la 50.000 de civili, 5.000 până la 25.000 de soldaţi ucraineni şi 3.000 până la 10.000 de soldaţi ruşi. De asemenea, ar putea provoca un aflux de 1 până la 5 milioane de refugiaţi, în principal spre Polonia.

Un prim contingent de soldaţi americani a sosit sâmbătă în Polonia, unde preşedintele american Joe Biden a decis să trimită întăriri pentru a apăra ţările din NATO „împotriva oricărei agresiuni”, în plin balet diplomatic menit să convingă Moscova să-şi retragă trupele poziţionate la frontierele Ucrainei.

Rusia dezminte orice veleitate în acest sens, afirmând că doreşte doar să îşi garanteze securitatea, mai scrie AFP. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.