SUA, sub conducerea lui Joe Biden, a inițiat un nou model de luptă împotriva evaziunii fiscale, pornind de la numeroasele studii care arată că foarte multe companii mari nu plătesc deloc taxe pentru profitul pe care îl înregistrează anual. Joe Biden și-a justificat decizia de a crește taxele pentru marile companii, după ce fostul președinte american Donald Trump le-a scăzut.
„Nu înțeleg de ce un profesor trebuie să verse 22% din propriul venit pentru taxe și Amazon zero”, a spus Joe Biden când a anunțat creșterea taxelor.
Cea mai importantă măsură este „global minimum tax”, care reprezintă creșterea taxei pe profiturile realizate de companiile americane în străinătate. Această taxă va crește de la 10,5% la 21% și va fi aplicată la nivel global. De asemenea, se va elimina reducerea de 10%, oferită de Donald Trump, pentru profiturile realizate în străinătate.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, 55 de companii din top 500 au realizat un profit de 40,5 miliarde de dolari, în 2020, însă nu au plătit nimic către fiscul american. Ceea ce înseamnă că bugetul SUA a pierdut circa 8,5 miliarde de dolari, dacă s-ar aplica taxa actuală impusă pe vremea lui Donald Trump. Printre companiile care nu plătesc taxe pe profit se numără unele dintre cele mai mari din lume: Netflix, Delta, Starbucks, Amazon, Chevron.
România are o șansă mare să lucreze cu noul președinte SUA și să se protejeze împotriva evaziunii fiscale. Problemele pentru România apar în privința marii evaziuni fiscale, când Guvernul ori nu controlează marile companii, ori le șterge datoriile. În anul 2018, România a pierdut 3,3% din PIB din neîncasarea TVA și suntem pe primul loc în UE în privința evaziunii fiscale la TVA, cu mult peste Bulgaria sau Ungaria.
Global minimum tax. Sau taxa anti-evaziune
Mesajul pe care îl primim din SUA este acela că nu mai trebuie să tolerăm evaziunea fiscală și că în această perioadă de criză economică, guvernele trebuie să caute soluții pentru a crește încasările la bugetul statului, nu să le șteargă companiilor toate datoriile.
Marele interes al Statelor Unite e să obțină un consens cu alte țări din lume în privința cotei unice de 21% la nivel global. Un „global minimum tax” din care ar putea câștiga și România dacă o va adopta.
Cum va funcționa global minimum tax? Indiferent de țara în care o companie americană își realizează profitul, va trebui să plătească tot 21%, care se va calcula astfel: o parte reprezintă taxele plătite în străinătate, iar diferența până la 21% va fi plătită în SUA. Multinaționalele nu vor mai beneficia de avantajul paradisurilor fiscale, pentru că oricât de mici ar fi taxele într-un paradis fiscal, vor trebui să plătească în SUA diferența până la 21% pe profitul realizat. Cu global minimum tax, o companie americană prezentă în România va trebui să achite 16% din profit în țara noastră și diferența de 5% în SUA.
Global minimum tax va fi un real succes dacă va fi adoptată și de alte state din lume. UE are în componența sa câteva paradisuri fiscale precum Luxemburg, Olanda, Cipru sau Irlanda, care ar pierde orice avantaj. De asemenea, introducerea unei taxe unice globale ar duce UE spre o fiscalitate comună. Guvernul României trebuie să adopte acest model de combatere a evaziunii fiscale pentru a se proteja de companiile românești care își mută profitul în paradisuri fiscale pentru a evita taxe de 16%.
România are nevoie de un ANAF puternic și digitalizat pentru a aplica global minimum tax. În condițiile în care ANAF e incapabil să urmărească tranzacțiile din România, ar fi pueril să credem că poate urmări companiile în paradisuri fiscale și să facă controale. Din punct de vedere politic, România poate fi încă de la început de partea țărilor care combat evaziunea fiscală la nivel global și să ceară ajutorul SUA pentru a reface Codul fiscal și pentru a reconstrui ANAF-ul astfel încât să recupereze toți banii pierduți de bugetul statului român.
Un eventual acord între marile statele ale lumii ar putea apărea la întâlnirea G20, din luna iulie, organizată la Veneția. SUA a lansat un semnal clar că nu mai tolerează marile companii care nu contribuie la bugetul statului. Va fi România parte din schimbarea anunțată de Joe Biden?
Sursa: PS NEWS
Lasa un raspuns