A început Evaluarea Naţională 2022. Elevii de clasa a 8-a au primit cu emoţie subiectele pentru prima probă, cea la limba şi literatura română. La primul subiect, elevii au primit un text de Radu Tudoran, din „Toate pânzele sus”, şi unul scris de Cella Delavrancea, din „Frânturi din viaţa lui Delavrancea”. 

Absolvenţii clasei a 8-a au susţinut marţi, 14 iunie 2022, proba la limba şi literatura română în cadrul Evaluării Naţionale 2022.

Ce subiecte au picat la Evaluarea Naţională 2022, proba de limba şi literatura română

Potrivit observatornews.ro, la primul subiect, elevii au primit un text de Radu Tudoran, din „Toate pânzele sus”, şi unul scris de Cella Delavrancea, din „Frânturi din viaţa lui Delavrancea”. Elevii au prezentat în 30-70 de cuvinte un element comun celor două texte, valorificând câte o secvenţă relevantă din fiecare text.

Apoi li s-a cerut să motiveze dacă este plictisitor sau nu să vizitezi de mai multe ori un loc, dar şi să asocieze fragmentul din Toate pânzele sus cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară şi să prezinte o valoare morală sau culturală comună, prin referire la câte o secvenţă relevantă din fiecare text.

La subiectul al II-lea, elevii au fost nevoiţi să îşi imagineze că tocmai s-au întors din vacanţă şi să scrie un text narativ în care să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanţă, incluzând o secvenţă descriptivă, de minim 30 de cuvinte, şi o secvenţă dialogată, de minim patru replici. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.