Duminică, 27 august, mai multe autorități locale au participat la comemorarea a 100 de ani de la moartea sublocotenentului Ion Grămadă, scriitor, istoric și publicist bucovinean, care la 31 de ani, s-a jertfit pentru România.
La slujba de comemorare de la cimitirul Pacea din municipiul Suceava au participat prefectul Mirela Adomnicăi, primarul Ion Lungu, vicepreședintele Consiliului Județean, Viorel Seredenciuc și mai mulți oameni din Stroiești, localitatea în care s-a născut Ion Grămadă.
La 27 august 1917, intelectualul voluntar şi-a dat viața pentru “războiul sfânt” cum însuşi spunea, la Cireşoaia. Datorită lui şi a altor aproximativ 1.000.000 de români care s-au jertfit în Primul Război Mondial avem astăzi o țară suverană, respectată în Europa şi în lume. Dumnezeu să-i ierte! Să-i pomenim şi să-i cinstim, pe toți eroii, aşa cum se cuvine”, a transmis Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.


În adolescențã, Ion Grãmadã își trimite primele încercãri literare spre publicațiile vremii. Nuvelele și schițele sale vor apãrea în numeroase reviste: Junimea literarã, Luceafãrul, Viața româneascã, Tribuna etc. S-a înscris la secțiunea litere, specializarea istorie și geografie, a Universitãții din Cernãuți, iar apoi s-a transferat la Universitatea din Viena, unde a devenit doctor în litere cu o tezã despre participarea românilor la Asediul Vienei din 1683. Publicã numeroase nuvele, schițe istorice și comentarii politice în presa timpului.
Implicat, ca redactor și comentator, în problemele politice legate de soarta Bucovinei, Ion Grãmadã a susținut punctul de vedere național privitor la drepturile legitime ale românilor.
Dupã izbucnirea Primului Rãzboi Mondial, s-a înrolat voluntar și a cerut sã fie trimis în linia întâi a frontului. La comanda unui pluton al vânãtorilor de munte, a cãzut în luptã pe câmpul de la Cireșoaia, în timpul unui asalt al trupelor române spre înãlțimile Cireșoaia și Cosna. A fost îngropat de camarazi într-o poianã a locului, iar în iunie 1926, rãmãșițele sale pãmântești au fost aduse la Suceava și îngropate cu onoruri în cimitirul orașului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.