În baza prevederilor Ordinului comun al Ministrului Administraţiei şi Internelor şi al Ministrului Mediului şi Pădurilor nr.1422/192/2012 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursuri de apă şi poluări marine în zona costieră şi al Programului acţiunii de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari, aprobat de ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, s-a emis Ordinul Prefectului nr. 56/22.03.2013 pentru constituirea comisiilor de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şanţuri şi rigole în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari, la nivelul judeţului Suceava.
Pentru desfăşurarea acestei activităţi operative au fost constituite 3 comisii, formate din reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire al Apelor Suceava, Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava şi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Suceava.
Precizez că prezentul material este o sinteză a raportului comisiei şi a notelor de constatare întocmite pentru fiecare unitate administrativ – teritorială.
În urma verificărilor efectuate pe teren s-au constatat următoarele:
- 1. Modul în care au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere în localităţi.
Au fost efectuate verificări în toate cele 114 unităţi administrativ – teritoriale din judeţ, fiind întocmite note de constatare însuşite de către autorităţile administraţiei publice locale.
O concluzie generală în cazul tuturor localităţilor a fost faptul că şanţurile şi rigolele de scurgere de pe raza acestora, prezentau un grad de colmatare între 5 – 30%, motiv pentru care au fost dispuse măsuri pentru remedierea acestor deficienţe, respectiv continuarea activităţii de decolmatare a şanţurilor şi rigolelor de pe teritoriul localităţilor, măsură cu termen permanent, de a cărei îndeplinire răspunde primarul. Cu ocazia verificărilor nu au fost aplicate sancţiuni.
- 2. Modul în care au fost salubrizate cursurile de apă.
Comisiile de control au efectuat verificări pe cursurile râurilor Siret, Suceava, Moldova, Bistrița, Dorna, precum şi pe afluenţii acestora, pe raza tuturor unităţilor administrativ – teritoriale din judeţ.
În perioada controlului, nu au fost identificate depozite de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă, precum şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor, care să poată determina producerea de inundaţii.
De asemenea, nu au fost identificate depozite de material lemnos pe formaţiunile torenţiale de pe teritoriul localităţilor verificate.
Pe parcursul desfăşurării acţiunilor de control au fost aplicate un număr de 12 sancţiuni contravenţionale, respectiv avertismente scrise, conform prevederilor art. 7 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, coroborat cu prevederile art. 87, alin. (1), pct. 60 din Legea Apelor 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare pentru localităţile Slatina, Vulturești, Pătrăuți, Vadu Moldovei, Baia, Păltinoasa, Câmpulung Moldovenesc, Sadova, Dorna Arini, Drăgoiești, Broșteni şi Breaza. Toate aceste avertismente au fost aplicate pentru depozite punctiforme de deşeuri.
În vederea realizării lucrărilor de salubrizare a cursurilor de apă şi realizarea şi întreţinerea şanţurilor şi rigolelor în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari, comisiile împreună cu autorităţile administraţiei publice locale au adoptat următorul plan de măsuri:
- 1. Înştiinţarea în scris a populaţiei cu privire la obligaţiile cetăţenilor de a întreţine şi curăţa şanţurile şi rigolele aferente proprietăţii, conform prevederilor O.G. nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.
- Termen: permanent
- Răspunde: Primarul u.a.t.
- Afişarea la primărie (atât la avizier cât şi prin mijloace informatice disponibile), a hărţilor cu zonele potenţial inundabile (inundate la viiturile istorice) şi a semnificaţiei codului de culori folosit pentru avertizările hidrometeorologice.
- Se vor salubriza zonele identificate, menţionate în notele de constatare.
- Termen: 30.04.2013.
- Răspunde: Primarul u.a.t.
- Se va continua acţiunea de decolmatare a şanţurilor şi rigolelor de pe teritoriul localităţilor.
- Termen: permanent
- Răspunde: Primarul u.a.t.
- Se va menţine starea de salubritate a cursurilor de apă de pe raza localităţii şi se vor lua măsuri de igienizare ori de câte ori este necesar.
- Termen: permanent
- 2. Răspunde: Primarul u.a.t.
- Primarii vor atenţiona riveranii cursurilor de apă că este interzisă depozitarea materialelor de orice fel în albiile cursului de apă, pe maluri şi în zona de protecţie a acestora.
- Termen: permanent
- 2. Răspunde: Primarul u.a.t.
- 7. Completarea stocului minim de mijloace şi materiale de apărare existente, stabilit pe baza Normativului-cadru.
- Termen: permanent
- 2. Răspunde: Primarul u.a.t.
Pentru remedierea neconformităţilor constatate, Instituţia Prefectului – judeţul Suceava a iniţiat demersuri pentru verificarea ulterioară a celor 12 localităţi din judeţul Suceava, menţionate anterior. Astfel, în perioada 10 – 17 mai 2013, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Suceava a organizat acţiuni de verificare, privind modul de realizare a măsurilor dispuse prin actele de control încheiate la primăriile în cauză.
În urma desfăşurării acestor acţiuni de verificare, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Suceava a constatat că măsurile dispuse la controlul iniţial au fost îndeplinite, cu excepţia a 4 localităţi, respectiv Slatina, Broşteni, Pătrăuţi şi Vultureşti, în care au mai fost identificate neconformităţi punctuale, după cum urmează:
Slatina – control efectuat în data de 15.05.2013:
S-a verificat cursul de apă menţionat în Procesul Verbal nr. 1569/11.04.2013 (pârâul Suha Mică), constatându-se îmbunătăţiri privind salubrizarea cursului de apă amintit, existând încă puncte unde se găsesc mici grămezi de deşeuri din plastic (pungi/PET-uri) și resturi vegetale (crengi) abandonate recent.
Broşteni – control efectuat în data de 15.05.2013:
S-a constatat existenţa materialului lemnos în zona pârâului Barnar. Primăria oraşului a transmis adresa către Ocolul Silvic Crucea, adresa nr. 1646/19.04.2012, în care solicită ridicarea materialului lemnos provenit în urma exploatărilor forestiere, pe zona de protecţie a pârâului Barnar.
Pătrăuţi – control efectuat în data de 16.05.2013:
În punctele identificate la controlul precedent ca fiind afectate de depozitări necontrolate, s-a realizat parţial salubrizarea acestora, autorităţile locale fiind implicate într-o acţiune amplă de identificare şi eliminare a altor depozitări necontrolate.
Vultureşti – control efectuat în data de 17.05.2013
În punctele stipulate în Procesul verbal încheiat la controlul precedent ca fiind afectate de depozitări necontrolate s-a realizat parţial salubrizarea acestora, autorităţile locale iniţiind o amplă acţiune de identificare şi eliminare a altor depozitări necontrolate.
În final, apreciez că acest control şi-a atins scopul, însă este necesar ca Sistemul de Gospodărire al Apelor Suceava, Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi Inspectoratul Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava să monitorizeze permanent stadiul întreţinerii şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor din localităţi, precum şi salubrizarea cursurilor de apă.
Menţionez faptul că Instituţia Prefectului – judeţul Suceava se preocupă permanent de gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, punând accent în principal pe activităţile de perfecţionare a personalului şi asigurarea măsurilor preventive, care să conducă la diminuarea pe cât posibil a efectelor acestora. Astfel, în data de 17.04.2013, în colaborare cu Administraţia Bazinală de Apă „Siret” Bacău şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, a avut loc instruirea primarilor cu privire la:
– prezentarea Ordinului comun M.A.I./M.M.P. nr. 192/1422/2012 Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră, punând un accent deosebit pe atribuţiile ce revin primarilor;
– prezentarea Manualului primarului pentru managementul situaţiilor de urgenţă în caz de inundaţii şi secetă hidrologică;
– nominalizarea şefului Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de agent de inundaţii şi prezentarea atribuţiilor acestuia.
Conform „Strategiei naţionale de management al riscului la inundaţii pe termen mediu şi lung”, acest corp profesional va fi format din serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă şi din agenţi hidrotehnici, care vor juca rolul unor operatori locali pentru pregătirea populaţiei, cunoaşterea locală a hazardului şi a riscului la inundaţii, precum şi a planului de apărare şi a celui de evacuare.
Lasa un raspuns