Sâmbătă, 30 Martie, între orele 20:30-21:30, Suceava a stins lumina – un gest simbolic de conștientizare a importanței protejării planetei. Astfel, Suceava s-a alăturat orașelor din 180 de țări, unde s-a stins lumina la ora locală 20:30 pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la încălzirea globală și la pierderea biodiversității.

Conform unei analize a companiei E.ON România, dacă fiecare persoană din România ar stinge lumina timp de o oră, ar putea fi economisiți peste 1,16 milioane de kilowați/oră, echivalentul consumului anual al unei comunități de circa 2.200 de locuitori (aproape cât comuna Calafindești).

A cui a fost ideea care a adunat peste 450 de persoane în centrul orașului Suceava și datorită căreia iluminantul a fost întrerupt pe esplanada Casei de Cultură și la Cetatea de Scaun ?

Gabi Coșuleanu, elev în clasa a X-a la Liceul Filadelfia din Suceava a decis într-o seară când nu se simțea prea productiv că va face voluntariat. A găsit o ofertă la evenimentul “Ora Pământului “ din Iași, dar și-a zis : “ De ce sa nu organizam la noi in Suceava ?”. De aici și până la eveniment nu a fost decât un pas…și muncă, timp, energie.

„ Nu-mi venea sa cred când vedeam ce s-a întâmplat dintr-o idee care mi-a venit într-o seara normala de Martie.  Cu  voința de fier ca vreau sa duc la bun sfârșit acest proiect și cu niște oameni minunați care m-au ajutat enorm de mult pot spune ca AM REUȘIT !! ”afirmă cu încredere Gabi.

Nu a fost ușor să convingă sponsorii, să obțină în timp util aprobările de la Primărie și să determine alte licee să i se alăture.  Profesorii  Corneliu Matei , David Reguș, Mădălina Timisag, Oana Crudu și Alina Cazac au fost alături de el și l-au îndrumat, iar sponsorii DEZSTORE , eXpert Music , HAIRSTUDIO by Dizzy și SOUVLAKI AKROPOLI i-au acordat încredere. I s-au alăturat elevi de la Colegiul Economic « „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Colegiul Național  „Petru Rareș” și  Colegiul Național „Mihai Eminescu”, precum și Organizația Cantus Mundi.

„ Pentru mine acest eveniment a fost un obstacol care m-a maturizat mult și mi-a mărit încrederea in mine. Am învățat că poți face multe lucruri cu suficientă voință și că o dată de începi să te miști , să faci , apar și ajutoarele ( umane , financiare). În plus,  mai apare satisfacția de a duce la bun sfârșit un proiect”, a completat Gabi.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.