Unii dintre cei mai importanți lideri din diabetologia românească vin la finalul săptămânii la Suceava, unde Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) organizează prima ediție din 2019 a Cursului SRDNBM.

Evenimentul vine în întâmpinarea nevoii unei abordări multidisciplinareîn îngrijirea persoanelor cu diabet și este axat pe dezvoltarea practicii medicale a specialiștilor implicați în managementul acestei afecțiuni.

Tema generală a Cursului SRDNBM – ediția Suceava este „Diabetul zaharat și complicațiile lui – ucigașii silențioși ai omenirii”, punctând astfel implicațiile extinse pe care le are diabetului asupra sănătății, prin prisma complicațiilor severe pe care le poate cauza.

„Cursul SRDNBM desfășurat la Suceava face parte din noua strategie de dezvoltare a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, care propune o abordare comprehensivăa diabetului, orientată pe trei direcții: Dezvoltare Durabilă-Educație-Colaborare. Proiectul, care alături de Suceava, vizează mai multe orașe-cheie la nivel regional, confirmă angajamentul SRDNBM pentru susținerea îmbunătățirii îngrijirii persoanelor cu diabet prin dezvoltarea practicii medicale a specialiștilor implicați în managementul diabetului zaharat: de la medici diabetologi, la medici de familie, cardiologi, neurologi, nefrologi, interniști, endocrinologi, oftalmologi și chirurgi.”, a declarat Prof. Dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Conform celor mai recente date epidemiologice, diabetul afectează în România aproximativ 11,6%[1] din populația adultă, ceea ce înseamnă că prevalența acestei boli la noi în țară este peste media globală, care se situează la 8,8%[2]. În zona de Nord-Est a României, zonă din care face parte și Suceava, prevalența cazurilor de diabet este de 12,38%[3].

Printre tematicile care vor fi prezentate se află:

  • Prevenția primară a diabetului zaharat tip2
  • Riscul cardiovascular la pacienții cu diabet
  • Noi abordări terapeutice în boala renală diabetică
  • Managementul neuropatiei diabetice
  • Rolul podiatriei în tratarea neuropatiei diabetice
  • Tratamentul endovascular al piciorului persoanei cu DZ
  • Educația terapeutică în diabetul zaharat

 

„Această ediție a Cursului SRDNBM aduce în prim-plan noutățile în managementul clinic al diabetului zaharat, conform ultimelor actualizări ale ghidurilor internaționale, cu un focus pe complicațiile asociate, cele care transformă diabetul într-una dintre principalele cauze de mortalitate, la nivel global. Astfel, programul științific propune o abordare multidisciplinară a diabetului zaharat și a complicațiilor care îl însoțesc, în linie cu direcțiile noii strategii a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, promovând astfel colaborarea între specialitățile medicale implicate în îngrijirea persoanelor cu diabet. În județul Suceava, diabetul este abordat multidisciplinar, avem și un important cabinet pentru piciorul diabetic și am convingerea că informațiile prezentate în cadrul cursului vor fi de real interes pentru practica clinică a participanților”, a declarat Dr. Gabriela Crețeanu, Coordonatorul local al Cursului SRDNBM, șeful Centrului Județean Antidiabetic Suceava.

Speakeri în cadrul Cursului SRDNBM – Ediția Suceava sunt:

Șef Lucr. Dr. Lidia Arhire (Iași), Conf. Dr. Cornelia Bala (Cluj-Napoca), Prof. Dr. Doina Catrinoiu (Constanța),Dr. Ramona Camelia Caziuc (Suceava), Dr. Anca Cerghizan (Cluj-Napoca),Șef Lucr. Dr. Claudiu Cobuz (Suceava), Dr. Gabriela Crețeanu(Suceava), Dr. Mihai Jr. Crețeanu (Suceava),Dr. Emil Robert Gavriliuc(București),Prof. Dr. Mariana Graur (Iași),Conf. Dr. Cristian Guja (București), Dr. Anca Hâncu (București), Conf. Dr. Bogdan Mihai (Iași), Conf. Dr. Laura Mihalache (Iași),Prof. Dr. Maria Moța (Craiova), Prof. Dr. Eugen Moța (Craiova), Prof. Dr. Gabriela Radulian (București), Prof. Dr. Gabriela Roman (Cluj-Napoca), Prof. Dr. Cristian Serafinceanu (București), Șef Lucr. Dr. Anca Pantea Stoian (București), Prof. Dr. Romulus Timar (Timișoara), Conf. Dr. Bogdan Timar (Timișoara), Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu (Cluj-Napoca), Conf. Dr. Adrian Vlad (Timișoara).

Cursul SRDNBM – Ediția Suceava face parte din noua platformă-program a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice: „O nouă perspectivă”, care și-a propus o abordare la 360o a problematicii diabetului, axată pe creșterea calității îngrijirii persoanelor cu diabet și pe prevenirea complicațiilor, pe implementarea de proiecte complexe de educație medicală continuă pentru membrii SRDNBM, proiecte dedicate susținerii dezvoltării profesionale a tinerilor medici diabetologi și pe sprijinirea dezvoltării cercetării științifice în domeniu.

Evenimentul are loc sâmbătă, 23 februarie 2019, de la ora 09.00, la Hotelul Mandachi din Suceava.

Mai multe detalii: https://societate-diabet.ro/evenimente/curs-srdnbm2019-suceava/

Organizator științific: Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Management eveniment: Sănătatea Press Group – expertul tău în comunicare pedomeniul medical

[1]Studiul epidemiologic PREDATORR

[2]http://www.diabetesatlas.org/across-the-globe.html

[3]Studiul epidemiologic PREDATORR

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.