La începutul lunii februarie, se împlinesc 635 de ani de la prima atestare documentară a Cetății de Scaun a Sucevei. Cu o istorie bogată, Suceava este considerat un important pol de comerț. La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, orașul cunoaște o perioadă de modernizare și dezvoltare, ce transformă vechiul târg medieval, intrat în anonimat după pierderea statutului de capitală a Moldovei, într-un oraș important și modern din cadrul Ducatului Bucovinei.

Perioada de înflorire urbană a Sucevei se produce în timpul mandatului lui Franz Des Loges (1846-1914), om politic austriac din Bucovina. El a îndeplinit funcția de primar al Sucevei timp de aproape un sfert de secol, între 1891 și 1914. În această perioadă sunt construite o serie de clădiri pentru instituțiile locale, care schimbă peisajul localității. O parte dintre aceste edificii există și în prezent, în ele funcționând: Prefectura și Consiliul Județean Suceava (Palatul Administrativ orășenesc, finalizat în 1903-1904 și în care inițial erau adăpostite administrația orașului, poliția, pompierii, o casă de economii și muzeul de istorie), Muzeul Bucovinei (inițial sediul Căpităniei Districtuale, datând din 1902-1903), Colegiul Național „Ștefan cel Mare” (Gimnaziul greco-oriental, construit între 1893-1895 pe locul vechii Piețe de lemne), Spitalul Vechi (Casa publică generală a bolnavilor din Suceava, construită în perioada 1891-1903) și vechea Uzină de Apă a Sucevei.

După instaurarea regimului comunist în România, orașul intră într-o perioadă de industrializare masivă. Transformările din perioada comunistă schimbă complet aspectul fostului târg bucovinean. Astfel, centrul localității este sistematizat, în locul multor dintre vechile clădiri, apărând blocuri de locuințe și construcții noi. Începând cu anul 1959, în zona din lunca râului Suceava, între Burdujeni și orașul vechi, sunt deschise câteva dintre marile unități industriale ale orașului.

Astăzi, Suceava este un oraș modern, care se dezvoltă continuu, administrația publică locală lucrând permanent la proiecte menite să crească calitatea vieții cetățenilor și să creeze o locație atractivă pentru turiști.

„Este a patra oară, de când sunt eu primarul municipiului Suceava, când sărbătorim atestarea documentară a orașului.  Mi se pare corect să respectăm istoria, identitatea și cultura orașului nostru. Am încercat să facem un program cât mai echilibrat, pentru toate vârstele și gusturile. De această dată putem spune că discutăm despre orașul nostru, astfel că spun La mulți ani, Suceava!”, a spus primarul municipiuliui Suceava, Ion Lungu, care i-a invitat pe suceveni să ia parte la evenimentele organizate de Primărie.

Evenimente organizate de Primăria municipiului Suceava, la 635 de ani de atestare documentară

 

Primarul Ion Lungu a anunțat o serie de evenimente prilejuite de cei 635 de ani de la prima atestare documentară a Cetății de Scaun, între care mai multe spectacole de muzică folclorică, muzică ușoară și focuri de artificii.

Programul evenimentului „635 de ani de atestare documentară a orașului Suceava” a debutat încă de vineri, 10 februarie, de la ora 11:00, cu un moment comemorativ, o slujbă religioasă, alocuțiuni ale oficialităților, precum și cu o depunere de coroane la statuia domnitorului Petru Mușat. Tot vineri, a avut loc și un eveniment aniversar dedicat marcării a 635 de ani de atestare documentară, când au fost înmânate medalii, diplome aniversare și de merit, ziua încheindu-se cu un spectacol extraordinar susținut de Ansamblul „Ciprian Porumbescu” și invitații săi.

Sâmbătă, 11 februarie, sucevenii pot să ia parte la concertele extraordinare susținute de către invitații speciali Horia Brenciu Band și Carla’s Dreams, dar și la spectacolele susținute de Alexandra Cuza și Iuliana Beregoi, ziua încheindu-se cu frumoase focuri de artificii.

Și duminică, 12 februarie, au loc spectacole. Astfel, de la ora 16:00, sucevenii se pot bucura de Fanfara Primăriei Suceava și de Ansamblul Arcanul al USV, cu invitații lor, iar de la oara 18.00,  de compania Trupei Alter Ego din Suceava, care a pregătit un program muzical variat.

Trebuie spus că administrația publică locală organizează astfel de evenimente la fiecare cinci ani.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.