Cel mai probabil ați trecut de foarte multe ori pe lângă ea fără să vă amintiți că aici a trăit unul dintre cei mai de seamă oameni din Suceava – Simion Florea Marian. Casa sa memorială a fost martorul multor evenimente din istoria Sucevei, din moment ce a fost construită la începutul anilor 1800. A aparținut inițial moșierilor armeni din familia Kapri.

În anul 1828 ea aparținea baronului Ariton Kapri. În anul 1884, preotul Simion Florea Marian a cumpărat casa și terenul aferent de la Johann Kapri, cu banii proveniți din premiul acordat, în anul 1883, de Academia Română, pentru lucrarea „Ornitologia Poporană Română”. Etnologul român a locuit aici până în 1907, când a murit. În această perioadă a lucrat ca profesor de religie la Gimnaziul greco-ortodox din Suceava, protopresviter (1903), fiind ales ca membru activ al Academiei Române (1881).

În anul 1932, la împlinirea a 25 de ani de la moartea lui Simion Florea Marian, pe zidul casei a fost amplasată o placă memorială de marmură neagră cu următorul text: „În această casă «câștigată cu condeiul» a trăit și a lucrat Academicianul Simeon Florea Marian (1847-1907) care a cules și studiat roadele înțelepciunii și simțirii poporului român”.

În anul 1935, în parcul din fața casei memoriale, a fost amplasat un bust de bronz al lui Simion Florea Marian, realizat de sculptorul Gheorghe Bilan. În prezent, acest parc se numește Parcul Simion Florea Marian, un părculeț mic pe care cei din zonă îl cunosc foarte bine.

Clădirea este compusă din șase camere și a fost donată statului de către fiica folcloristului, Maria Cărăușu, și soțul ei, prof. ing. Mihai Cărăușu. Cei doi au donat totodată un fond memorial și documentar format din mobilier de epocă, fotografii și tablouri, cărți și periodice, obiecte personale, manuscrise, documente familiale, personale, culturale, istorice, partituri muzicale, hărți.

La 24 iunie 1974, în clădirea monument istoric din secolul al XVIII-lea, a fost deschisă Casa memorială și fondul documentar Simion Florea Marian. În prezent, casa memorială adăpostește un fond documentar impresionant care cuprinde peste 10.000 de volume, peste 450 colecții de reviste și ziare, dintre care 150 sunt numai din Bucovina, manuscrise, corespondență de la personalități marcante ale culturii românești și străine, documente culturale, istorice și numeroase fotografii-document. Aici se află ediții princeps ale majorității scrierilor sale, scrisori ale multor personalități culturale ale epocii (Vasile AlecsandriB.P. HasdeuPetre DulfuTitu Maiorescu) și sute de alte manuscrise.

În prezent, Casa memorială „Simion Florea Marian” din Suceava aparține și este administrată de Muzeul Bucovinei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.