Ion Lungu, o istorie
Primar pentru a patra oară în orașul nostru, Ion Lungu a demonstrat o agilitate și o perseverență cum rar ne-a fost dat să vedem în urbea noastră. Poate și din cauză că oamenilor le este greu să se adapteze la schimbare, sucevenii l-au votat pentru a patra oară. Cu această ocazie specială, am decis că este necesară o recapitulare succintă a tururilor de scrutin pe care Ion Lungu le-a câștigat de-a lungul celor 12 ani.

2004

Liberalul Ion Lungu  câștiga alegerile în iunie 2004 pentru prima dată, în fața adversarului său politic, primarul de la acea vreme, Marian Ionescu (PSD). A fost votat de 56,4% dintre sucevenii care cel mai probabil se săturaseră de inactivitatea celor patru ani de sub administrație ionesciană. Am putea spune că în mandatul 2004-2008 Ion Lungu abia s-a așezat mai confortabil, și a reușit să traseze niște direcții de dezvoltare pentru oraș.

2008

„Ion Lungu este primul primar al Sucevei de după anul 1989 care va conduce primăria municipiului reşedinţă de judeţ timp de două mandate. Numărătoarea paralelă a voturilor a arătat că Ion Lungu a câştigat pentru PD-L alegerile locale din Suceava din primul tur de scrutin, reuşind să obţină 71,4% dintre voturile alegătorilor.

În urma centralizării rezultatelor de la secţiile de votare din Suceava, a reieşit faptul că Ion Lungu i-a devansat categoric pe ceilalţi contracandidaţi. Lungu este urmat de Ovidiu Donţu (PSD), cu 13,86%, Angela Zarojanu (PNL) – 7,94% şi Ilie Niţă (PRM) – 1,73%”, se arăta la vremea respectivă în presa locală (www.monitorulsv.ro-n.r.).

Cam pe vremea aceea reușise să schimbe puțin fața Sucevei, dar era evident că nu terminase încă.

2012

Primarul Sucevei, Ion Lungu (PDL), a câștigat în 2012 pentru a treia oară scaunul de primar. De data aceasta în fața unui adversar nou – Alexandru Băișanu. La o diferență de 1.001 voturi, Ion Lungu a reușit să mai obțină o victorie. Probabil această diferență foarte mică de voturi l-a determinat, în 2012 să se pună mai serios pe treabă, mandatul cu numărul trei fiind parcă cel mai bine organizat și productiv.

2016

Și iată că a venit și momentul prezentului, când dacă nu ar fi fost votat de 42% dintre suceveni, Lungu ar fi plecat de la Primărie cu proiecte neterminate pe conștiință. De data aceasta diferența a fost de aproximativ 3.000 de voturi, între Lungu și candidatul PSD Tiberius Brădățan, Alexandru Băișanu fiind anul acesta mai departe de victorie, decât și-ar fi dorit.  Este imposibil de aflat dacă alți primari ar fi continuat pe aceeași linie de dezvoltare, dar, un lucru e clar – Ion Lungu este cel mai longeviv primar al Sucevei, excepție făcând Franz des Loges, un primar de excepție al orașului.

Să sperăm că popularul Ion Lungu va reuși să ajungă măcar la jumătate din realizările primarului austriac care a modernizat Suceava în cei 23 de ani de mandate, între 1891 și 1914, cum puțini au mai făcut-o după el.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.