Un sucevean sătul de reacția unor preoți din județ referitoare la respectarea regulilor sanitare și la vaccinarea populației împotriva coronavirusului i-a scris Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, pentru a lămuri situația. Astfel, credinciosul a prezentat o situație la care a fost părtaș, precizând că preotul care slujea în Biserica unei Mănăstiri nu a luat nicio măsură, deși participanții la Slujbă nu purtau mască de protecție.

Redăm mesajul transmis de credinciosul sucevean Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților:

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte!

După mulți ani în care am căutat mereu sprijin, pace și normalitate în Sfânta Biserică Ortodoxă, încercând să stau mai aproape de Liturghie și duhovnic decât de denigrările mediatizate, simt că viața mi-a fost, direct și indirect, bulversată (și nu doar la nivel teoretic sau ideologic, ci cât se poate de concret și dureros) de predici, învățături și comportamente pe care nu reușesc să le încadrez în «tabloul» creștin.

Îndrăznesc să vă scriu, încurajat de deschiderea ce o arătați, în calitate de ierarh, primind și adresând întrebări și chiar nemulțumiri mai puțin comode. Vă asigur că nu caut să «provoc» sau să ispitesc, doar mi-ar fi de folos părerea unui ierarh ce pare implicat în viața concretă a oamenilor.

În ce măsură sunt îndreptățiți preoții slujitori să predice public împotriva unor probleme de natură, în esență, medicală? Nu mă număr printre revoltații care așteptau ca Biserica să susțină campanii de convingere a populației de a se vaccina; și nu aștept ca dumneavoastră sau orice alt ierarh să ofere exemple practice în privința asta. Totuși, vi se pare firesc, etic, sau măcar acceptabil ca preoții să exprime păreri ferme și chiar revoltate, inclusiv îndemnând explicit oamenii să refuze un act medical?

Mai departe chiar decât atât, cum găsiți ignorarea fățișă a regulilor de igienă și protecție, prevăzute de altfel și prin lege în aceste vremuri de pandemie, chiar în interiorul Sfintei Biserici? Mai mult, încurajarea directă a credincioșilor de a refuza să poarte mască în spațiul închis al bisericii? Vă asigur că nu vorbesc doar «inflamat» de diverse «breaking news» și poze din media, ci de ce am văzut și auzit personal – când eram singurul om purtător de mască într-o biserică de mănăstire unde asistau la slujbă câteva zeci de persoane, sau când am stat cot la cot minute bune în spațiu închis între oameni care refuzau senin să poarte mască, lucru ce m-a făcut să părăsesc slujba, deși cred că aveam dreptul creștinesc de a participa la ea, respectând și fiind respectat.

Într-o notă ceva mai personală și specifică, am auzit (direct sau indirect) susținerea de către un preot, slujitor și duhovnic, de afirmații precum «e păcat față de Dumnezeu să încercăm să ne protejăm noi (de exemplu prin portul măștii) în Sfânta Biserică», «vaccinul anti-Covid duce la pierderea sufletului și a mântuirii» sau «e mai mare păcat să lipsești de bună voie de la o Sfântă Liturghie decât o agresiune (verbală sau chiar fizică) față de partenera de viață». Cum să mă raportez eu, în lupta continuă și sinceră de a fi un om și un creștin bun, la astfel de afirmații sau îndemnuri, care mi se par atât de egoiste și de intruzive?

Unde se termină dreapta credință și unde începe habotnicia și «atotștiința» slujitorilor din biserici și mănăstiri, care se transmite ca un val de revoltă și înverșunare către mintea și sufletul atâtor oameni care caută «adevărul» și «călăuzirea» în Sfânta Biserică?

Mulțumesc pentru răbdarea de a citi și (nădăjduiesc) a răspunde acestor gânduri, revolte și frământări”, i-a transmis I.M. Arhiepiscopului Calinic.

De cealaltă parte, IPS Calinic  a precizat că prevederile legale impuse în contextul pandemic trebuie aplicate si respectate, însă în privința vaccinului nu se poate pronunța.

„Stimate domnule!

1. Atunci când am fost întrebat, în legătură cu vaccinul, am spus răspicat că nu am acreditare în acest sens și nu mă pot pronunța.

2. Dacă unii clerici își permit să o facă, probabil că ei, pe lângă studiile teologice, au și alte studii acreditate în domeniul medical, plus foarte mulți prieteni, profesori, doctori, biologi etc., ce pot emite opinii pertinente în acest domeniu.

3. Legile, hotărârile, prevederile Statului privind combaterea transmiterii virusului trebuie aplicate si respectate; legat de vaccin, personal, ca slujitor al Bisericii, nu pot să recomand cuiva să se vaccineze sau nu din foarte multe motive. Dacă, Doamne, ferește!, ulterior apare vreun efect neprevăzut, îți încarci conștiința și trebuie să răspunzi în fața lui Dumnezeu și a familiei. În fața dramelor ești singurul în măsură să hotărăști!

Pace și bucurie ziditoare de suflet!”, i-a transmis IPS Calinic credinciosului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.