Dragostea pentru animale și dorința de a face bine și de a ajuta necuvântătoarele se împletesc și dau naștere unei profesii apreciate de toată lumea: medicina veterinară. Acesta este și cazul tânărului medic veterinar Ionuț Radu, care vindecă animalele de companie ale sucevenilor. Cu multă dedicare, pasiune și empatie medicul sucevean consultă, operează și prescrie tratamente corecte tuturor animalelor care-i trec pragul cabinetului.

Pe de altă parte, Ionuț Radu este unul dintre sucevenii care ajută și animalele de pe străzi. Acesta le tratează și face toate procedurile pentru ca patrupedele care sunt lăsate de oamenii fără inimă pe străzile Sucevei, sau chiar la ușa cabinetului veterinar, să ajungă în familii inimoase.

„În special, oamenii din satele de lângă Suceava vin și abandonează animalele pe lângă tomberoane sau chiar la ușa cabinetelor veterinare. Probabil se gândesc că nu vor muri de foame. Din păcate, deși facem campanii de sterilizare gratuită, oamenii din sate nu sunt interesați. Aceștia preferă să abandoneze puii, decât să aibă grijă ca animalele adulte să nu mai facă alții”, a spus medicul veterinar Ionuț Radu.

Acesta a mai adăugat că are zilnic „clienți blănoși” pe care îi hrănește și îi îngrijește până când le găsește o casă. Ba chiar, patrupedele îl așteaptă să apară încă de la primele ore ale dimineții, iar când sosește la cabinet, medicul Ionuț Radu, nici nu bine descuie ușa, că pisicile din apropiere intră și așteaptă să primească câte ceva de-ale gurii.

„Am avut mai multe pisici aici, dar au mai fost adoptate. Acum sunt doar două, care, după ce mănâncă, se așează confortabil pe scaun și dorm. De asemenea, avem grijă și de câinii abandonați pe care îi deparazităm și îi sterilizăm și apoi le căutăm stăpân”, a spus veterinarul.

 

Bunicii l-au făcut să iubească atât de mult animalele, încât să se dedice lor toată viața

 

Pasiunea pentru animale i-a fost insuflată încă de mic copil de către bunici, tânărul petrecându-și copilăria la aceștia. Acolo și-a dat seama că necuvântătoarele pot să-ți devină prieteni. Ulterior, odată cu trecerea timpului, și-a dat seama că poate face ceva pentru a le scăpa de suferință, astfel, alegând să devină medic veterinar și să profeseze.

„Mi-am petrecut o mare parte a copilăriei la bunici, între animale, și pentru că ei le iubeau foarte mult, mi-au insuflat și mie această pasiune, iar după ce am crescut, am vrut să fac ceva pentru acestea și am urmat cursurile Facultății de Medicină Veterinară din Iași”, a precizat Ionuț Radu.

Acesta a subliniat că prima zi de practică la un cabinet veterinar l-a făcut să își dorească și mai mult să profeseze în domeniu.

„Din prima zi când am mers în practică la cabinet am zis: asta e! Asta vreau să fac! Sunt niște satisfacții de nedescris în această meserie: să vezi un animal bolnav care se uită în ochii tăi și te imploră să îl ajuți, iar după câteva zile, când pleacă din cabinet și își manifestă aprecierea cum știe mai bine, sunt sentimente de nedescris”, a spus tânărul.

 

Clinica Rio – Vet, locul unde Ionuț Radu își îngrijește pacienții necuvântători

 

Ionuț și-a deschis cabinetul veterinar în luna august 2018, însă până a finalizat studiile, în fiecare week-end și în fiecare vacanță a făcut practică la un cabinet veterinar. Acolo a învățat, alături de specialisti, cum se pune teoria în practică și cum să se confrunte cu cazurile urgente.

De atunci și până în prezent, tânărul medic se ocupă de toate animăluțele care-i trec pragul. De asemenea, acesta are grijă ca, de fiecare dată, stăpânii necuvântătoarelor să plece informați din cabinet și să se axeze pe prevenție și nu pe tratare.

„Aproximativ jumătate dintre persoanele care vin cu animalele la cabinet o fac pentru prevenție. De asemenea, celelalte persoane vin atunci când animalul este deja bolnav, iar în unele cazuri nu se mai poate face nimic. O problemă cu care ne confruntăm este legată de modul în care stăpânul își hrănește prietenul blănos, întrucât mâncarea de casă nu face bine la animale”, a precizat tânărul.

 

Sfaturi pentru stăpânii animalelor

 

Pentru că se apropie anotimpul rece, medicul veterinar Ionuț Radu le recomandă iubitorilor de animale să fie mai atenți și să le ofere acestora condițiile necesare. Astfel, pe cei care locuiesc la casă și au câini în curte, îi sfătuiește să izoleze bine cuștile pentru ca frigul să nu pătrundă înăuntru. De asemenea, hrana trebuie să fie una adecvată și bogată în proteine și fibre, pentru ca animalul să se poată adapta la noile condiții climatice.

„Oamenii trebuie să izoleze cuștile animalelor și să le dea mâncare de calitate, bogată în fibre și proteine. Pe timp de vară este bună și o mâncare mai slabă pentru că organismul nu depune niciun efort să se adapteze la condițiile climatice. Unul dintre lucrurile importante este și vaccinarea. De asemenea, animalele trebuie și deparazitate”, a explicat medicul Ionuț Radu.

Animalele de companie sunt unele dintre cele mai importante ființe din viața multor oameni, aceștia considerându-le parte din familie. Patrupedele sunt luate peste tot, la munte, la mare și chiar în vacanțe exotice, întrucât stăpânii acestora, fie nu se îndură să le lase în grija cuiva, fie pentru că le iubesc atât de mult încât nu concep să petreacă nici măcar o zi departe de prietenii blănoși. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.