În ultimele săptămâni sucevenii au manifestat receptivitate la recomandările polițiștilor și au evitat mai multe încercări ale unor infractori de a-i înșela prin metoda ,,Accidentul”.
Ca o dovadă însă că trebuie să rămânem în permanență atenți la tentațiile unor aparente afaceri avantajoase și să adoptăm un comportament preventiv, exemplificăm o nouă metodă de înșelăciune la care apelează infractorii. Din păcate, deși pare greu de crezut că cineva poate oferi bani sau bunuri de valoare în schimbul unor hârtii inscripționate cu holograma ,,specimen” sau ,,souvenir”, prezentăm cazurile unor suceveni care au fost înșelați în dorința realizării unui câștig imediat.

La 07.10.2018, în jurul orei 01:30, un bărbat de 40 ani, din mun. Suceava, a sesizat faptul că o persoană i-a schimbat o bancnotă de 100 euro falsă.
Din verificări a reieșit că la 07.10.2018, în jurul orei 01:00, bărbatul a părăsit o sală de jocuri din cartierul Burdujeni, pentru a fuma o ţigară, loc în care a fost abordat de un tânăr necunoscut care i-a spus că intenţionează să schimbe 100 euro în interiorul sălii de joc.
Atunci partea vătămată i-a propus acestuia să îi ofere suma de 420 lei în schimbul bancnotei de 100 euro, între cei doi realizându-se acest schimb.
Ulterior, bărbatul de 40 de ani a intrat în interiorul sălii de joc şi a constatat că bancnota de 100 euro nu prezenta elemente de siguranţă, nu avea serie şi pe una dintre părţi avea imprimat textul „souvenir”, sesizând Poliția.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „înşelăciune”

Anterior, la 19.09.2018, ora 10.10, o angajată a unei unități bancare a sesizat faptul că o persoană de sex feminin a încercat să schimbe două bancnote susceptibile a fi false.
În sucursală a fost identificată o femeie de 36 ani, din comuna Şcheia, care a declarat că bancnotele în cauză le-ar fi primit în urmă cu aproximativ trei săptămâni, de la o persoană necunoscută, căreia i-a vândut o cantitate neprecizată de material lemnos şi mai multe coli de tablă.
De la femeia de 36 de ani au fost ridicate pe bază de dovadă două bancnote în cupiură de 100 Euro, cu inscripţia ,,souvenir” pe verso.
Persoana depistată a fost condusă la sediul Poliţiei Municipiului Suceava în vederea continuării cercetărilor.

La 21.09.2018, ora 12.30, polițiștii Postului de Poliție Moara au fost sesizaţi direct de către un bărbat de 81 ani, din comuna Moara, despre faptul că în luna iulie 2018, a vândut un atelaj hipo (o căruță) unor persoane care i-au oferit contracost trei bancnote a câte 100 de euro care nu sunt valabile.
În urma cercetărilor s-a stabilit că în luna iulie 2018 la domiciliul persoanei vătămate s-au prezentat doi bărbați care s-au interesat de un anunț ce era afișat pe poarta sa prin care dorea să vândă un atelaj hipo. În urma înțelegerii bătrânul le-a vândut acestora căruța pentru 3 bancnote a câte o sută euro pe care nu i-a pus imediat în circulație, ci le-a păstrat. Ulterior, s-a deplasat la o casă de schimb valutar de pe raza municipiului Suceava ocazie cu care i s-a comunicat că cele trei bancnote nu sunt valabile, ci sunt bancnote tip suvenir, fiind inscripționate pe ambele fețe cu caractere chirilice.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „înșelăciune”.

Poliţiştii au derulat de la începutul anului peste 20 de acțiuni pentru prevenirea faptelor de înșelăciune, fiind desfășurate atât activități de prevenire și informare cât și acțiuni în teren prin structurile operative, fiind efectuate controale la unități economice gestionare de valori monetare.
Se remarcă un trend infracțional descendent în ceea ce privește infracțiunile de înșelăciune, cetățenii devenind mult mai responsabili în special în referire la abordările prin metoda ,,Accidentul”.
Totuși, în ultima perioadă au fost înregistrate mai multe sesizări din partea unor cetățeni privind activități de schimb valutar sau plăți făcute cu bancnote ,,specimen” sau ,,suvenir” acestea neavând valoare monetară.
Bancnotele inscripţionate “specimen” au această menţiune înscrisa vizibil pe avers si pe revers, pe diagonală, de obicei cu cerneală roşie.
Bancnotele inscripționate cu mențiunea “specimen” prezintă caracteristicile celor autentice, dar nu au putere circulatorie si sunt fără valoare, neputând fi acceptate nicăieri în plăți.
Totodată, specimenele sunt destinate exclusiv spre informare. Aceste bancnote nu prezintă elemente de siguranță și sunt foarte ușor de detectat printr-o simplă verificare vizuală.

Mai mulți cetățeni, în special din mediul rural au sesizat faptul că au primit de la diverse persoane în schimbul prestării unor servicii, vânzării unor bunuri sau derulării unor activități de schimb valutar bancnote cu inscripție în limba ucraineană: „Suvenir. Nu este mijloc de plată”. Din nefericire, aceste aspect au fost constatate de către victime doar în momentul în care au încercat să pună în circulație bancnotele.

În scopul prevenirii infracțiunilor de înșelăciune prin astfel de metode vă recomandăm să nu va încredeți în binevoitori! Nu cumpărați valută de la persoane neautorizate! Infractorii acționează, de regulă, la câțiva metri de un birou de schimb valutar sau casă de amanet și ar fi păcat să cădeți victimă datorită unui câștig nesemnificativ.

Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sesizați poliția prin apelul unic de urgență 112!
De asemenea, polițiștii vă recomandă să rețineți semnalmentele persoanelor implicate sau caracteristicile mașinilor (număr de înmatriculare), date pe care să le sesizați imediat Poliției !

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.