La Spitalul Județean Suceava se va înființa un laborator de medicină nucleară, care va fi dotat cu ultimele generații de aparate de diagnosticare.

„Acest laborator se va înființa pe circa 300 de metri pătrați, în vechiul Ambulatoriu și are nevoie de niște amenajări speciale, dar după ce vom muta Ambulatoriul în spațiul nou. În ultimul timp e tot mai mare nevoie de investigare profundă a bolilor oncologice. Noi am primit de la Uniunea Europeană banii pe care i-am investit anul trecut în acest Ambulatoriu. Ni i-au rambursat cei de la Bruxelles și cu acești bani dorim să facem alte investiții în Spitalul Județean Suceava. După mai multe discuții și analize am socotit că ar fi mai bine să investim la cel mai înalt nivel – procurarea unui PET – CT. Aici este vorba despre cea mai sensibilă și performantă tehnică de studiere a bolilor la ființa vie. E vorba de o evaluare calitativă, o cercetare foarte complexă a întregului corp uman, cu randamentul de diagnostic cel mai mare și cu cantitate de radiații foarte scăzută”, a declarat Gheorghe Flutur.

Potrivit acestuia, costul pentru PET – CT este de aproximativ 7,8 de milioane de lei. Tarifele pentru investigații sunt de aproximativ 1.500 de euro, fiind suportate de Casa de Asigurări de Sănătate.

„Al doilea aparat care ar trebui să îl completeze pe primul este SPECT – CT. Aici e vorba de o evaluare cantitativă, imagistică tumorală, ne referim la cancerul de tiroidă, tumori de creastă neurală, metastaze osoase, dar și imagistică non-oncologică. Concret, o să dotăm aici cu un scintigraf care are cuplat un computer tomograf complementar care citește ceea ce face un scintigraf. Valoarea estimată este de 2,9 milioane lei”, a mai declarat Gheorghe Flutur.

Președintele CJ Suceava a precizat că aceste două aparate vor face ca mulți dintre cei care au nevoie să își diagnosticheze bolile să nu stea pe liste de așteptare, să nu meargă în țară sau în străinătate și să se rezolve această problemă acasă.

„Am propus plenului Consiliului Județean dotarea cu astfel de aparatură, pentru că în felul acesta Spitalul Județean Suceava va avea o complexitate mai mare de abordare. Conducerea spitalului este pregătită să caute medici specializați în aceste domenii pentru perioada imediat următoare iar alături de Centrul de Radioterapie, care tratează, acest laborator de imagistică, acest laborator de medicină nucleară va analiza și diagnostica boli”, a conchis Gheorghe Flutur.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.