Sucevenii sunt obligați să monteze aceste detectoare de gaze chiar dacă apartamentele sunt racordate la sistemul centralizat de distribuție a energiei termice. În cazul în care vor refuza, aceștia pot rămâne fără gaze. De asemenea, este posibil ca cei care și-au procurat și au montat detectorul de gaze să rămână fără gaze, în cazul în care vecinii de bloc refuză să-și monteze acel detector, deoarece sistarea alimentării se va face pentru tot imobilul, în lipsa contoarelor individuale de gaze.
Articolul 8.3 (2) prevede ca „pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (securizat, tip Thermopan) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși”.
Un detector de gaz plus montarea acestuia în apartament poate ajunge la un preț de 400-500 de lei. Aceste detectoare au durată de viață limitată (de obicei cinci-șapte ani) și trebuie înlocuite cu altele noi, după această perioadă.
Detectorul de gaze se instalează în camera cu aragazul și este pus în funcțiune la o sursă de curent. În cazul în care vor exista scăpări de gaze, acel senzor va începe să scoată un sunet puternic și va da comandă unui electroventil instalat pe țeava de gaze și alimentat și el cu energie electrică, să oprească automat gazul.
Lasa un raspuns