România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Ora oficială de vară este valabilă între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de vară, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că duminică, 29 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an.

În noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi, teoretic, cu o oră mai puțin, dar vom câștiga o oră de lumină naturală. Ar putea înseamna facturi mai mici la energie electrică și timp mai mult pentru mișcare în aer liber.

Cei mai mulţi oameni nu simt nicio schimbare în momentul „schimbării ceasurilor”. Totuși, se pare că organismul se adaptează mai greu decât toamna, când trecem la ora de iarnă.

În România ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 şi prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, şi 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.