Sunt mici, sunt frumoşi şi îşi doresc din tot sufletul o familie, iar în momentul în care un adult intră în centrul de plasament în care locuiesc li se umple inima de speranţă şi bucurie. Unii au doar câţiva anişori, şi au rămas fără părinţi de când erau bebeluşi, iar alţii au fost abanadonaţi de către părinţi pe parcurs.
Uneori, adulţii au invocat motive precum că nu au condiţii optime pentru creşterea unui copil acasă sau că trebuie să plece să lucreze în străinătate, pentru a putea supravieţui. Cert este că, indiferent de motiv, au renunţat la tot ce este mai de preţ pentru fiecare părinte şi anume la propriul copil, la cel care este sânge din sângele lui. Partea bună este că o parte dintre ei au a doua şansă la fericire, întrucât şi în judeţul Suceava există zeci de familii care nu pot avea copii şi vor să adopte unul.
Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Suceava informează că în anul 2018 au fost adoptați 44 de copii. Astfel, cei 44 de micuți bătuți de soartă și abandonați de cei care ar fi trebuit să îi iubească, au primit o a doua șansă – cea la fericire.
De altfel, pe listele de așteptare, în ceea ce privește adopția unui copil, sunt 55 de familii. Deci, interes există, însă birocrația îngreunează aceste proceduri și scade șansele la fericire a micuților abandonați. Chiar și așa, multe cupluri fac munți de hârtii, sute de drumuri și zeci de teste până se întorc acasă cu brațele pline.
Potrivit reprezentanților DGASPC Suceava, în acest moment sunt declarați adoptabili un număr de 41 de copii. Acești copii nevinovați și abandonați de părinții naturali, de cei care ar fi trebuit să îi iubească și să le acorde toată atenția nu cer nimic altceva înafară de iubire. Setea lor de afecțiune și de brațe care să-i îmbrățișeze este enormă dar, din păcate, nu toți ajung să fie iubiți pentru că nu pot fi toți adoptați.
Criteriile de selecție pe care, de obicei, o familie atestată să adopte, le emite sunt: vârsta copilului, sexul copilului, starea de sănătate a copilului precum și numărul de copii pe care familia respectivă dorește să-i adopte. Cei mai mulți dintre viitorii părinți doresc să adopte bebeluși sau copii cu vârste mici, astfel șansele unui copil cu vârsta de peste 10 ani scăzându-i șansele de a face parte dintr-o familie.
Condițiile pe care o familie trebuie să le îndeplinească pentru a deveni părinți adoptivi sunt prevăzute de Legea 273 republicată în 2016 și Normele metodologice care prevăd existența garanțiilor materiale și morale ale potențialilor părinți adoptivi, care trebuie dovedite cu documente, adeverințe de venit și recomandări, precum și adeverințe medicale și de la medicul psihiatru care dovedesc inexistența impedimentelor la adopție.
De asemenea, cei care doresc să adopte trebuie să urmeze cursurile care au loc la sediul DGASPC Suceava și să participe la întâlnirile de evaluare prevăzute de lege pentru a putea obține Atestatul de familie/persoană aptă să adopte.
Perioada de încredințare în vederea adopției reprezintă perioada de acomodare a familiei cu copilul și a copilului cu familia și durează 3 luni.
În ceea ce privește parcursul unui copil adoptat, reprezentanții DGASPC Suceava susțin că sunt o serie de factori care influențează dezvoltarea acestuia, cel mai mai important fiind iubirea.
„Nu există studii clare care să fundamenteze ce schimbări se înregistrează la copiii adoptați, însă având în vedere faptul că orice copil este în continuă creștere și schimbare, considerăm că mediul, educația, stabilitatea și dragostea sunt factori importanți care contribuie la dezvoltarea armonioasă a oricărui copil”, a precizat Nadia Crețuleac, directorul DAGSPC Suceava.
Pentru copiii instituționalizați adopția reprezintă o șansă la o viață normală, la iubire și la multe îmbrățișări și lecții de viață.
Lasa un raspuns