Deputatul PNL Radu Surugiu cere reducerea TVA-ului la carne şi produsele din carne cât mai repede posibil.

Radu Surugiu a declarat că luni, 10 martie, a avut loc o masă rotundă referitoare la reducerea TVA-ului la carne şi produse din carne, la invitaţia preşedinţilor Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice şi Comisiei pentru Buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

„Sectorul de carne din România este controlat în prezent de către 10 mari fabricanţi, care acoperă 70% din piaţă. Prin acest TVA redus vor scădea preţurile şi se va reuşi stoparea aşa numitelor exporturi false spre ţările vecine, având în vedere că Moldova va intra în Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, iar Ungaria a scăzut deja TVA-ul la această categorie de produse”, a declarat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor.

Surugiu a arătat că aceste discuţii fac parte dintr-o serie de dezbateri referitoare la reducerea TVA-ului la produsele de bază, având în vedere faptul că deja a fost implementată reducerea acestei taxe la pâine, măsură care a avut rezultate bune pentru bugetul de stat. El a mai spus că această consultare cu producătorii şi procesatorii din industria cărnii s-a desfăşurat în contextul în care, pe data de 6 martie, deputaţii liberali au depus în procesul legislativ o iniţiativă de completare a Codului Fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 9% pentru carne.

„Reducerea TVA-ului la carne şi produsele din carne trebuie adoptată cât mai repede, deoarece în România se înregistrează cel mai mare TVA pe hrană din Uniunea Europeană, după Danemarca. În majoritatea statelor europene există această practică a cotei reduse a TVA la carne şi produse din carne, respectiv Marea Britanie are cota 0%, Spania şi Italia 4%, Franta 5,5%, Olanda, Belgia, Polonia are 7%, deci România trebuie să aplice această cotă diferenţiată la produsele de bază, chiar dacă Guvernul amână din varii motive această decizie”, a explicat deputatul PNL.

Demersul liberal se înscrie în acţiunile recente la nivel parlamentar, prin care reprezentanţii PNL au iniţiat deja modificări la Codul Fiscal, în sensul reducerii CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator, precum şi scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit. Astfel, propunerea legislativă de scădere a TVA-ului la carne reprezintă următorul pas în îndeplinirea obiectivelor asumate prin programul de guvernare al USL, program care ne obligă, prin votul cetăţenilor, să îl respectăm şi să îl aplicăm.

Răspunsul cel mai bun al noii coaliţii de guvernare la propunerea liberală ar fi susţinerea acestor proiecte de legi deja depuse de PNL, se arată într-un comunicat al PNL, în care se menţionează că, de altfel, în cadrul audierilor ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, acesta a dat asigurări membrilor comisiilor de specialitate că măsura de reducere a TVA la carne va beneficia de „susţinere reciprocă”, lăsând să se înţeleagă că Guvernul doreşte implementarea acestei măsuri în cursul anului 2014.

„Având în vedere că Guvernul Ponta III, prin programul său, nu oferă garanţii că măsurile fiscale, precum reducerea de TVA la produsele agroalimentare de bază, se vor pune în aplicare în acest an – condiţionate fiind de „spaţiul fiscal necesar”, parlamentarii liberali oferă, prin iniţiativa lor, concretizarea angajamentelor asumate în cadrul USL”, a precizat într-un comunicat de presă Radu Surugiu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.