Sute de pelerini armeni dar și alți creștini ortodocși au venit duminică, 12 august, a.c. la Suceava, pentru a participa la Marea sărbătoare armenească a Adormirii Maicii Domnului, de la Hagigadar.

Mănăstirea este locul de pelerinaj a tuturor armenilor din România dar și din alte țări. În această duminică se sărbătorește hramul bisericii – Adormirea Maicii Domnului.
La slujba religioasă oficiată de către parohul armean din Suceava participă lideri ai armenilor din România, înalți ierarhi, armeni din România și din alte locuri ale lumii dar și mulți alți participanți ai altor confesiuni religioase.


Mănăstirea Hagigadar, cunoscută ca Mănăstirea Dorințelor este locul în care oamenii vin să se roage, orice dorință pentru care credincioșii se roagă în această zi, se va împlini, dacă vor fi respectate toate ritualurile: cei care se roagă nu vorbesc pentru ca dorințele să le fie împlinite; credincioșii care se roagă pentru împlinirea dorințelor se așază în genunchi și urcă în tăcere dealul pe care este amplasată biserica, oprindu-se din când în când pentru a aprinde o lumânare.

Pe poarta bisericii se intră tot în genunchi și drumul rugăciunii continuă în acest fel, înconjurând biserica de trei ori și spunând rugăciuni la toate cele patru colțuri ale bisericii.
La finalul slujbei care se oficiază în limba armeană toți credincioșii care au participat la slujba sărbătoririi hramului Mănăstirii Hagigadar sunt invitați la un praznic bisericesc la care se servesc mâncăruri specific armenești, printre care supa de urechiușe – “aganciabur” , o supă cu găluște umplute cu carne de vită. Tot cu această ocazie se spune că celor care fac în ajunul hramului 40 de urechiușe din aluat, Dumnezeu le îndeplinește o dorință.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.