Peste 50 de copii cu posibilităţi financiare reduse au participat la tabere de vară organizate de poliţişti şi Romania Children Humanitarian Foundation la Ciocăneşti în perioada 24 iulie – 05 august.

În această vară, pe perioada vacanţei, poliţiştii împreună cu Romania Children Humanitarian Foundation organizează tabere de vară şi şcoli de vară cu tematică preventivă, beneficiari fiind copii cu posibilităţi financiare reduse dar cu rezultate bune la învăţătură, promovând astfel comportamentul nonviolent şi valorile sociale ce trebuiesc adoptate de tineri.
Având în vedere faptul că pe perioada vacanţei de vară este mai dificil să se organizeze întâlniri şi activităţi cu elevii în mediul şcolar, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava desfăşoară împreună cu Romania Children Humanitarian Foundation tabere de vară şi şcoli de vară sub sloganul ,,Vacanţă în siguranţă,,. Activităţile vizează informarea tinerilor asupra riscurilor adoptării unor comportamente de tip delictual.
Până în prezent, în cadrul campaniei a fost organizată o tabără de vară în comuna Vama în luna iunie 2015, alte două tabăre fiind organizate în comuna Ciocăneşti în perioada 24 – 30 iulie şi 31 iulie – 05 august.
Statistica judiciară sesizează în ultimii zece ani, un trend ascendent al delincvenţei juvenile şi faptul că vârsta infractorilor este din ce în ce mai mică.
Din ce în ce mai des se produc acte de vandalism săvârşite de minori , organizaţi în găşti, acestea reprezentînd o nouă formă de manifestare a violenţei. Adolescenţii îşi petrec cea mai mare parte a timpului în discoteci, săli de internet sau jocuri, ca modalităţi de distracţie care deseori sunt însoţite de consum de alcool.
În perioada 24 iulie – 05 august 2015, IPJ Suceava şi Romania Children Humaniatrian Foundation au organizat două tabăre pentru copiii cu posibilităţi financiare reduse dar cu rezulate bune la învăţătură în comuna Ciocăneşti. În perioada 24 – 30 iulie a fost organizată o tabără pentru fete, iar în perioada 31 iulie – 05 august, o tabără de vară cu tematică preventivă pentru băieţi.
La această tabără au participat în total 50 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani din comunele Vama, Ciocăneşti dar şi din judeţul Botoşani. Cu sprijinul Romania Children Humaniatrian Foundation s-a asigurat cazarea şi masa tinerilor din mediul rural cu posibilităţi financiare reduse, fiind organizate zilnic ateliere şi workshopuri cu tematică preventivă cu participarea poliţiştilor. Au fost înmâmnate flyere şi afişe preventive şi au fost proiectate filme educative pe linia prevenirii dispariţiilor de minori, pornografiei infantile pe internet dar şi pe linie de siguranţă rutieră.
De asemenea,a fost organizat şi un workshop de promovare a stilului de viaţă sănătos şi de educaţie sanitară. Activităţile au urmărit respectarea de către tineri a unor norme minime de igienă, fiind tras un semnal de alarmă cu privire la pericolul unor boli periculoase precum tuberculoza. Atelierul a fost condus de dl. Brian Douglas, coordonatorul mai multor activităţi de prevenire şi combatere a tuberculozei dar şi a adicţiilor de tutun, alcool şi drog.
Au fost organizate activităţi interactive şi concursuri cu tematică preventivă.
Pentru că principala cauză a săvârşirii acestor infracţiuni de către minori este lipsa educaţiei în familie , vă prezentăm o serie de recomandări preventive , utile părinţilor:
explicaţi copiilor că a fura este cel mai înjositor obicei, indiferent dacă este vorba de un creion sau o bicicletă;
verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dvs. şi cum îi cheltuieşte
fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile ;
nu permiteţi copilului să întârzie mult de la şcoală, film sau întâlniri cu prietenii ;
dacă fiul sau fiica dumneavoastră sunt invitaţi la o onomastică, verificaţi unde merg, luaţi legătura cu părinţii gazdă;
obişnuiţi copii să vi se confeseze cu privire la faptele sau comportamentul unor persoane suspecte ;
sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute ;
mare grijă la anturajul copilului, verificaţii prietenii şi discutaţi cu părinţii acestora când aveţi dubii în privinţa lor;
educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul de lucru al dumneavoastră;
sfătuiţi-vă copiii să nu urce în lift cu persoane necunoscute, să nu se joace în locuri virane, să evite persoanele suspecte;
luaţi toate măsurile de educare, creştere şi supravegherea specifică fiecărei vârste în parte.

Poliţiştii urează tuturor tinerilor ,,Vacanţă în Siguranţă!”

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.