Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei au dispus, la data de 24.01.2021, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un inculpat reținut, cercetat pentru săvârşirea infracțiunilor de „ucidere din culpă” prevăzută de art. 192 alin. (1) şi (2) din Codul penal şi „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului” prevăzută de art. 336 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. (2) din Cod penal.

Probatoriul administrat în cauză a relevat în esenţă următoarea situaţie de fapt:

În dimineața zilei de 24.01.2021, în jurul orei 07:45, inculpatul a condus un autoturism marca „AUDI” pe strada Mihai Eminescu din municipiul Vatra Dornei, în timp ce avea o concentrație alcoolică de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat, circulând cu o viteză peste pragul prevăzut de lege în localitate, fără adaptarea acesteia la condițiile de drum, motiv pentru care a intrat în coliziune frontală cu un autoturism marca „VOLKSWAGEN” care se deplasa pe sensul opus de mers, ȋn urma impactului dintre cele două autovehicule rezultând decesul conducătorului auto aflat la volanul autoturismului marca „VOLKSWAGEN”.

De asemenea, ȋn urma impactului descris mai sus, atât pasagera autoturismului marca „VOLKSWAGEN”, cât şi pasagera autoturismului marca „AUDI”, au suferit leziuni traumatice, fiind transportate la Spitalul Municipal Vatra Dornei pentru acordarea de îngrijiri medicale, ȋn timp ce inculpatul a suferit leziuni ușoare, refuzând internarea.

Pe parcursul urmării penale, prin ordonanţa organului de cercetare penală s-a dispus măsura reţinerii faţă de inculpat pentru o perioadă de 19 de ore, acesta fiind prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi în cursul zilei de 24.01.2021 cu propunere de arestare preventivă.

Prin Încheierea din data de 24.01.2021, pronunţată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Vatra Dornei, faţă de inculpat s-a dispus luarea măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

Împotriva Încheierii din data de 24.01.2021, mai sus menționate, inculpatul a ȋnțeles să formuleze contestație.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie de care beneficiază inculpatul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.