Zi de sărbătoare la Brodina luni, 8 noiembrie 2021, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil, biserica si-a sărbătorit ocrotitorii si hramul. Slujba a fost oficiată de 7 preoți, iar în cadrul slujbei, părintele consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Constantin Oprea, a conferit, din partea Înaltpreasfințitului Calinic, ordinul ,,Sântul Ierarh Iacob Putneanu’’ tânărului Paul Torac, consilier cultural, pentru activitatea culturală pe care o desfășoară.

Sfinția sa, înainte de înmânarea acestei distincții, a făcut o radiografie a activităților populare și artistice cu care locuitorii comunei Brodina se îndeletnicesc, numindu-i pe aceștia „oameni frumoși și iubitori de tradiții”. Printre ei se numără și Paul Torac care provine dintr-o familie de huțuli autentici, păstrători ai tradițiilor populare din zona Brodinei, dar și mărturisitori ai credinței ortodoxe. Având talantul dat de Preamilostivul Dumnezeu, acela de a fi un păstrător al tradițiilor sfinte ale neamului nostru, dar și a zonei etnografice din care face parte, pe parcursul a numai trei ani, Paul Torac a scos la lumină două lucrări dedicate etniei huțule: „Ne cântă huțulii” și „Chipuri de huțuli – mărturii ale vremurilor trecute”. 

Datorită activității bogate pe tărâm etnografic, adunând cu multă pasiune, pricepere și simț metodic „ceea ce era risipit prin sertare, cufere și unghere uitate”, lui Paul Torac, din purtarea de grijă a Părintelui  Arhiepiscop Calinic, i s-a acordat distincția cultural-eparhială sus menționată.  

„O deosebită onoare și binecuvântare să primesc ORDINUL «SFÂNTUL IERARH IACOB PUTNEANUL», din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru activitatea mea culturală. Mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților! Mulțumesc părintelui Constantin Oprea, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților!”, a transmis etnograful Paul Torac.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.