Izvorâte din experiență și înțelepciune de viață, din bucurie sau durere, din năzuințele și dorurile românului, din setea de liniște sau din dragostea pentru frumos, cântecele din folclorul nostru netezesc multe trăiri sufletești ale omului de astăzi.

Puține sunt însă formațiile care reușesc să păstreze frumusețea și simplitatea vremurilor de odinioară alegând un repertoriu autentic și lipsit de muzica atât de comercială a timpurilor actuale. Cei care totuși n-au făcut rabat de la calitate se bucură de aprecierea și popularitate tuturor,  iar pe agenda lor este destul de greu de găsit un loc liber.

Astfel de profesioniști se regăsesc în Taraful Florin Mucea, cel care  își are originea la începutul secolului trecut, semn că talentul și pasiunea pentru autentic și tradiție sunt moștenite din generație în generație. Florin Mucea, cel care a dat numele Tarafului  și cel care promovează cu succes proiectele de păstrare a folclorului autentic bucovinean, vrea să ducă mai departe ce a început tatăl său.

„Suntem cinci membri: vioară, trompetă, orgă, solista de muzică populară şi solista de muzică uşoară.  Mai nou am luat şi toba pentru că dă un plus de culoare şi autenticitate muzicii noastre tradiţionale. Taraful, practic, există de pe la începuturile secolului trecut, bunicul tatălui meu, Partemi Bujor, cânta înainte de Primul Război Mondial cu încă doi feciori, în toată zona noastră, până dincolo de pădure la Storojinet şi în satele dinspre Cernăuţi. Povestea tatăl meu că atunci când era mică, mama lui venea călare de la moşie de la boierul Fliondor de la Storojinet şi-l chema pe strămoşul Partemie Bujor să cânte acolo, pentru că el ştia şi polci, mazurci, muzică evreiască, că aşa era în Bucovina pe vremea Imperiului Austro Ungar. În timpul Primului Război Mondial unchii tatălui meu au murit pe front, străbunicul a murit şi el… Tatăl meu a învăţat să cânte de la un frate mai mare, Gheorghe mort și el pe front. Prima dată au cântat la o clacă de uns casa, tatăl meu şi fratele lui, Pamfil, pe un poloboc i-au urcat să-i vadă lumea. Era prin 1945 cred, la casa părinţilor fostului deputat Mircea Irimescu din Bilca. De atunci lumea le-a zis BĂIȚĂII DIN BILCA. Când au mai crescut toată lumea îi știa de Bilcanașii. Cânta tatăl meu cu scripca şi fratele lui cu altă scripcă îi ținea hangul și mai aveau și o dobă. În timp, taraful s-a numit Taraful Bujorul, în amintirea străbunicului meu și de prin anii 70 Taraful lui Vasile Mucea. După ce tatăl meu a plecat spre veșnicie taraful  s-a numit Taraful Florin Mucea. Prima oară am cântat pe 10 iulie 1983 în Straja şi toată lumea mă știa după nume așa că a rămas denumirea actuală”, a povestit cu nostalgie Florin Mucea.

Originari din Bucovina, membrii Tarafului Florin Mucea, promovează folclorul și tradițiile bucovinene, însă, dacă audiența o impune aceștia se pliază pe cerințele publicului. De fapt, după cum a precizat artistul, nu te poți prezenta la un eveniment important din viața cuiva fără să fii bine pregătit și să faci atmosferă. În fapt, fiul regretatului rapsod Vasile Mucea a precizat că cel mai important lucru este să știi să te adaptezi la cerințele publicului în fața căruia cânți.

„Repertoriul unei formaţii trebuie mereu adaptat cerinţelor şi pretenţiilor muzicale ale celor care te ascultă, dar în primul rând trebuie să te bazezi pe autenticitate şi tradiţie. La noi, în Bucovina, se cântă mai domol, cu hore mari, câte o Rusască, nu tare multe sârbe …. de la Suceava mai încolo, spre Botoşani sau Iaşi, se cântă mai alert, cu bătute și sârbe. Mai sunt nunţi la care unul din miri este din altă zonă a ţării, atunci trebuie să îmbini tradiţia locală cu obiceiurile şi melodiile tradiţionale din zona respectivă. Am cântat la evenimente foarte frumoase în Paris pentru români din Ţara Oașului, acolo s-a mers mai mult pe muzică oşenească, de Banat și Ardeal. Ca să te menţii la un nivel la care lumea să te vrea la evenimente (nu pot să zic ridicat pentru că ar fi lipsit de modestie din partea noastră) trebuie să ai cu ce te prezenta ca nivel muzical, să simţi ce vrea publicul, să ai prezență scenică, bun simţ faţă de cei care te ascultă în abordarea şi adaptarea repertoriului şi SĂ-ŢI PLACĂ SĂ CÂNŢI!”, a adăugat artistul.

În ceea ce privește colaborările cu alți artiști, Florin Mucea a spus că acestea reprezintă o provocare, dar și un motiv de bucurie. De altfel, acesta a precizat că o colaborare la prima vedere nu este întotdeauna ușoară, întrucât taraful care acompaniază artistul trebuie să stea foarte bine la capitolul auz.

„Invitaţii speciali cu care colaborăm la diverse evenimente sunt întotdeauna bineveniţi, ne bucură prezenţa lor pentru că dau un plus de valoare şi transmit oamenilor bucurie şi voie bună. Bineînţeles, ca să acompaniezi la prima vedere un invitat special trebuie să stai bine cu auzul muzical şi să ai un pic de rutină să te adaptezi pe loc. Ideal ar fi să facem repetiţii săptămânale, etc… Din cauza timpului şi a distanţei, pentru că suntem fiecare din altă localitate, venim fiecare cu „lecţia învăţată” şi uneori înainte de a sosi invitaţii facem o foarte scurtă repetiţie”, spus Florin Mucea.

Evenimentele la care taraful participă durează uneori și 12 ore și, în tot acest timp, membrii trebuie să cânte pentru că cei care vin nu-şi doresc să întâlnească o formaţie care să facă pauze lungi şi dese, „dar când îţi place să cânţi nu simţi nici cum trece timpul, nu simţi nici oboseală, ci doar bucuria că ai creat veselie şi voie bună în jurul tău”.

„Fiecare dintre noi mai are şi altă ocupaţie, inclusiv munca la câmp atunci când este nevoie. Nu mi-e ruşine să spun că stau la ţară şi cresc animale, cultiv pământul, deşi sunt inginer economist de profesie. Solista de muzică populară a absolvit Masterul la Conservatorul din Iaşi, solista de muzică uşoară este angajată la Ansamblul Ciprian Porumbescu, colegul de la trompetă este absolvent de liceu, iar Vasile, la vioară, este student la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava”, a mai spus Florin Mucea.

Agenda Tarafului Florin Mucea este încărcată pe tot parcursul anului, întrucât în lunile de primăvară și vară sunt nunțile din țară, iar pe perioada iernii, cei care promovează și duc mai departe tradiția neamului participă la diferite evenimente în Londra, Torino și Paris, unde cântă pentru românii plecați la muncă.

„Pe 21 August avem un eveniment special pentru românii din Diaspora: „Seară Bucovineană la Popasul Vlădichii”, cu invitații speciali Angelica Flutur, Alexandru Brădățan și Grigore Gherman. În toamnă și în iarnă mai sunt câteva proiecte muzicale pregătite dar o să le anunțăm la timpul lor!”, a conchis Florin Mucea.

Taraful Florin Mucea, exemplu de oameni frumoși și bine pregătiți, cu modestie și purtare aleasă, poate fi oricând o alegere potrivită pentru evenimentele bucovinenilor și tuturor celor care știu să aprecieze un artist la adevărata sa valoare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.