Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că a refuzat să participe la ceremonia de la Deveselu pentru că a aflat că Garda de Onoare urma să îl salute pe premierul Dacian Cioloş, deşi onorul i se cuvine lui având în vedere că ordinea ierarhică îl plasează după şeful statului.

Tăriceanu consideră că modificările trebuie făcute prin dezbatere publică în Parlament sursa ziuanews.ro

„Am primit o invitaţie de Ambasada americană şi am hotărât să dau curs. În dimineaţa zilei respective am aflat că la Deveselu este o ceremonie organizată care prevede salutul Gărzii de Onoare către primul-ministru, care va fi acolo, dar eram şi eu acolo. În ordinea ierarhică în stat, până una alta, preşedintele Senatului este înaintea premierului, deci Garda trebuia să dea onorul preşedintelui Senatului. În al doilea rând am aflat că cel care urmează să vorbească acolo este tot Cioloş şi eu o să am un loc foarte onorant – stau alături de primarul din satul Deveselu. Şi atunci am spus că dacă eu sunt chemat acolo de marionetă, ca să dau bine eventual la camere, mai bine stau să-mi văd de treabă, că am ce să fac”, a spus Tăriceanu în cadrul unei emisiuni tv.

Explicaţia a venit după o perioadă în care Tăriceanu a refuzat să dea detalii privind refuzul său de a participa la ceremonia de la Deveselu. Întrebat anterior de ce nu a mers la Deveselu, preşedintele Senatului a spus că „este vorba despre respectul faţă de instituţii într-o ordine constituţională”.

După ce mai mulţi politicieni şi-au exprimat nemulţumirea pentru că nu au fost invitaţi, premierul Dacian Cioloş a declarat că „invitaţiile la ceremonie precum şi conţinutul acesteia au avut ca actor principal Ambasada SUA (SUA fiind deţinătorul acestei facilităţi de apărare de la Deveselu), desigur în consultare cu Ministerul Apărării şi cu celelalte instituţii guvernamentale cu atribuţii în domeniu”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.