Analizele statistice evidențiază faptul că unele dintre din principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt viteza excesivă și consumul de alcool la volan.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool, în 12 – 14.02.2022 a fost inițiată o amplă acțiune la nivel județean, fiind implicați peste 100 de polițiști din structurile rutiere și de ordine publică.

În cadrul acțiunii au fost aplicate 188 de sancțiuni contravenționale în valoare de 98.380 lei.

De asemenea, au fost suspendate 17 permise de conducere și au fost reținute 11 certificate de înmatriculare, fiind constatate și trei infracțiuni la regimul rutier.

O atenție aparte a fost acordată și siguranței transportului rutier de persoane. După ce în cursul zilelor precedente polițiștii au indisponibilizat două autovehicule folosite pentru transportul elevilor, în perioada 13 – 14 februarie au fost intensificate verificările privind autovehiculele care asigură transportul persoanelor în regum taxi.

Astfel, la data de 13.02.2022, în jurul orei 16:00, pe raza municipiului Suceava a fost identificat un bărbat de 55 de ani care efectua transport de persoane (cu trei pasageri) cu un autoturism în regim taxi fără a avea aparat de taxat și lampa în funcțiune. De asemenea, taximetristul nu avea asupra sa nici legitimația de serviciu și nici autorizația taxi. Totodată, taximetristul a fost testat cu aparatul etilotest rezultând o alcoolemie de 0,18 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Poliţiştii le recomandă încă o dată tuturor conducătorilor auto să manifeste prudenţă şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic.

Conduceți cu prudență, măriți distanţa de siguranţă în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.

Evitați acţionarea bruscă a volanului şi a frânei pentru evitarea derapajelor necontrolate.

În condiţiile unui trafic aglomerat, pot apărea blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.

Pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.