Conform antena3.ro, legea urmează să fie discutată în cadrul USL şi apoi depusă la Parlament, pentru a fi adoptată. În proiectul de lege se arată că România ar urmă să fie împărţită în opt regiuni, şapte care cuprind actualele judeţe din ţară, dar Bucureştiul şi Ilfovul împreună.
Vor fi opt capitale de astfel de regiuni, alegerile se vor desfăşura o dată la patru ani, iar şeful regiunii, preşedintele va fi ales pentru un mandat de patru ani, prin vot uninominal.
Vor fi consilii regionale formate din 10-32 de consilieri, ajutaţi de doi vicepreşedinţi. Votul va fi direct pentru şefii de consilii judeţene, iar consilierii regionali vor fi aleşi pe liste.
Această regiune va lua din atribuţiile Guvernului, dar şi din cele ale actualelor consilii judeţene, pentru că aici se vor găsi organismele intermediare pentru absorbţia de fonduri europene, vor fi principalii negociatori direct cu UE privind absorbţia de fonduri şi, de asemenea, vor putea institui taxe regionale şi multe acte delegate la nivelul regiunilor.
Această organizare corespunde cu actualele centre unde se găsesc aceste regiuni de dezvoltare, astfel că printre capitalele acestor regiuni se vor regăsi Piatra Neamţ, Brăila, Alba Iulia sau alte oraşe mai mari ca acestea.
În cadrul discuţiilor USL, s-ar putea ca numărul regiunilor să mai crească.”Nu facem decât să reproducem un model european. Nu facem decât să reproducem un sistem valabil de la Tamisa şi până la Tisa. Dezvoltăm proiecte de relevanţă europeană (…) Principalul avantaj e că pentru multe proiecte, decizia se ia mult mai aproape de cetăţean, de nevoile şi priorităţile lui”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, cel care este şi iniţiatorul acestui proiect.
Proiectul de lege a fost făcut public de www.pesurse.ro. Vezi întregul proiect de lege aici.
Contactat telefonic de reporterii SUCEAVAL!VE, Gheorghe Flutur, preşedintele PD-L Suceava, a declarat că: „Nu intrăm în jocul ăsta. Noi vom propune o rezoluţie a noastră şi vom găsi o soluţie. Nu vom accepta o altă propunere decât Suceava. Dar, deocamdată, nu vrem să le facem jocul”.
Cătălin Nechifor, preşedintele PSD Suceava a declarat pentru SUCEAVAL!VE că deocamdată sunt doar discuţii. „Piatra Neamţ are avantajul că are o infrastructură legată de ADR. Însă sunt şi dezavantaje. Este evident că fiecare municipiu reşedinţă de judeţ are avataje şi dezavantaje. Joi voi fi la Bucureşti, voi avea discuţii cu Liviu Dragnea şi vom vedea ce soluţii se găsesc”, a conchis Nechifor.
Lasa un raspuns