Trupa suceveană a jucat în capitala Republicii Moldova două spectacole, deschizând practic FESTIS, Festivalul Internațional de Teatru „10×10=100 ani: De la național la universal”- proiect în cadrul programului CENTENAR inițiat de ICR Chișinău, organizat de Teatrul Național Satiricus I.L. Caragiale Chișinău.

Joi, 4 octombrie, sala Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale” Chișinău fost neîncăpătoare pentru publicul venit să vadă spectacolul „Proștii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu, în regia Ancăi Bradu. A doua zi, pe 5 octombrie, „Kebab”,de Gianina Cărbunariu, regia Daniel Iordan a stârnit râsete, lacrimi și ropote de aplauze pe scena Teatrului Național „Luceafărul” din Chișinău. Deloc întâmplătoare această deschidere, întrucât amfitrionul Festivalului ajuns la cea de-a treia ediție a fost însuși dramaturgul Matei Vișniec. Domnia sa a fost prezent la deschiderea oficială a evenimentului, după ce cu o zi înainte primise, la Iași, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Arte George Enescu.
FESTIS s-a bucurat de prezența unor importante personalități: alături de directorulTeatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale” Alexandru Grecu și Matei Vișniec, s-au aflat Mirel Taloș- vicepreședintele ICR București, România, Valeriu Matei director ICR Mihai Eminescu Chișinău și nu în ultimul rând Daniel Ioniță -ambasadorul României la Chișinău.
Între 4 și 14 octombrie, la Chișinău sunt prezente trupe de teatru din România, Franţa, Marea Britanie, Turcia, Italia, Statele Unite ale Americii cu30 de spectacole, printre care nouă montări după piesele lui Matei Vișniec.

Alte două spectacole, producții ale Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava au fost dorite de FITPTI– Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, ed. a XI-a, organizat de Teatrul Luceafărul Iași. Ca urmare, pe 7octombrie, „Pisici”- spectacolul concert semnat de Bobo Burlăcianu (Fără Zahăr) s-a jucat în două reprezentații cu casa închisă și cu părerea de rău că ar fi trebuit mai multe. În aceeași zi, spectacolul „Mimesis”, în regia lui Daniel Iordan s-a desfășurat, așa cum a fost și conceput, într-un spațiu neconvențional, de această dată în Palas Mall.

Cele două festivaluri amintite mai sus, la care actorii Teatrului Municipal „Matei Vișniec” au făcut o figură minunată, vin într-un context mai larg, după turneul internațional de mare succes din Franța (Paris, Laval, Changé) și participarea la festivaluri naționale precum cele de la Odorheiu Secuiesc, Bacău și Piatra Neamț.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.