O parte de Românie e răscolită de vijelii, în alta canicula dă termometrele peste cap. E tabloul verii extreme care ar putea face din 2019 cel mai fierbinte an din istorie. Oamenii au partea lor de vină pentru valul neobişnuit de caniculă care a lovit Europa, spun oamenii de ştiinţă, într-un studiu recent. Poluarea a crescut cu câteva grade temperaturile verii şi a alimentat fenomenele extreme. De acum înainte, trebuie să fim pregătiţi pentru valuri epuizante de căldură.

2019 – cel mai călduros din istorie. Iar perioada ultimilor cinci ani – cea mai fierbinte înregistrată vreodată. Sunt cele două recorduri pe care omenirea e pe cale să le atingă, avertizează oamenii de ştiinţă din mai multe ţări, într-un raport alarmant.

Un val de caniculă extremă a lovit deja Europa, cu temperaturi anormale, iar Franţa a înregistrat un record absolut pentru iunie: 45,9 grade Celsius.

Cercetătorii spun că ne-au adus aici schimbările climatice influenţate de om, prin poluare. Aceasta a crescut temperaturile şi a provocat furtuni, secetă sau inundaţii. Încălzirea pe continent a fost infuenţată şi de slăbirea circulaţiei curenţilor de aer la altitudini mari, deasupra Europei.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: Faptul că statistica se modifică e o consecinţă a încălzirii globale pentru că avem o cantitate sporită de caldură. Căldura reţinută de aceste gaze cu efect de seră hrăneşte sisteme de vreme care alimentează fenomene mult mai severe. Sunt modificări în toate sistemele, inclusiv în sistemele umane, în activităţile noastre zilnice

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.