Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, va merge la New York în perioada 31 mai – 3 iunie 2017, în vederea lansării oficiale a campaniei de promovare a candidaturii României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CS ONU) în intervalul 2020-2021.
Campania de susținere a candidaturii pentru un nou mandat de membru nepermanent în CS ONU se va face sub sloganul „România: un angajament de durată pentru Pace, Justiție și Dezvoltare” și reprezintă un obiectiv destul de mare și ambițios în politica externă a țării noastre.
Programul vizitei ministrului la New York, conține o serie de evenimente dedicate promovării candidaturii României, centrate în jurul momentului oficial de lansare a campaniei, organizat la sediul ONU, în prezența reprezentanților Organizației, ai corpului diplomatic acreditat la New York și ai cercurilor de presă.
Pe lista ministrului de externe sunt incluse și întâlniri cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, Secretarul General adjunct pentru afaceri politice, Jeffrey Feltman și Secretarul General adjunct pentru operațiuni de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix.
Șeful diplomației române se va întâlni cu omologi din Europa, Africa, Golf și America Latină și va discuta despre candidatura României la CS ONU, dar despre consolidarea relațiilor bilaterale.
România a depus, în 2006, candidatura pentru un nou mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, pentru locul alocat Grupului Estic, în intervalul 2020-2021. Alegerile vor avea loc în iunie 2019.
De la momentul aderării sale la ONU, în anul 1955, România a mai deținut patru mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (1962, 1976-1977, 1990-1991, 2004-2005).
Ministerul Afacerilor Externe a elaborat „Strategia României privind obținerea unui nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în perioada 2020-2021”, în baza căreia a fost adoptat, la nivelul ministerului, ”Planul de acțiune pentru promovarea candidaturii României la CS ONU la alegerile din 2019”.
Consiliul de Securitate (CS) reprezintă organul Organizaţiei Naţiunilor Unite care, potrivit Cartei Naţiunilor Unite, are răspunderea principală pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.
La început, CS avea în componența sa 11 membri, dintre care 5 permanenţi şi 6 nepermanenţi.
În anul 1963, Carta Naţiunilor Unite a fost amendată pentru a permite creşterea numărului membrilor nepermanenţi de la şase la zece state. Aceasta a fost singura situație când s-a reuşit restructurarea Consiliului de la crearea organizației.
În prezent Consiliul numără 15 membri, dintre care 5 permanenţi (Franţa, Rusia, China, SUA şi Marea Britanie) şi 10 nepermanenţi (aleşi de către Adunarea Generală a ONU pentru un mandat de 2 ani).
În prezent, Organizaţia Naţiunilor Unite numără 193 de State membre. Limbile oficiale ale ONU sunt: arabă, chineză, engleză, franceză, rusă şi spaniolă.