Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, consideră că decizia PNL de a contesta la Curtea Constituțională legea bugetului de stat pe 2015 pune în pericol capacitatea Guvernului de a aloca de la 1 ianaurie suma de 6,3 miliarde de euro pentru cofinanțare, precizând că România are nevoie în următoarea perioadă de cât mai multă stabilitate pentru a menține ritmul bun de până acum în domeniul absorbției fondurilor europene.

eugen teodorovici

„Avem trei programe deja aprobate de Comisia Europeană, ceea ce reprezintă o adevărată performanță pentru România și demonstrează atât celor care au avut încredere în capacitatea noastră de organizare, cât și scepticilor, că suntem capabili să optimizăm în continuare procesul de absorbție de fonduri comunitare. Ar fi păcat ca această evoluție avantajoasă pentru România să fie pusă în pericol din cauza războiului politic care, în 2015, nu are nicio miză electorală, cu atât mai mult cu cât bugetul a fost deja votat într-o manieră clară și covârșitoare în Parlament, după o dezbatere amplă”, precizează marți Teodorovici într-o scrisoare deschisă, adresată copreședinților PNL Vasile Blaga și Alina Gorghiu.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, demersul Opoziției amenință să dăuneze ritmului bun de absorbție la începutul anului.

„Țin să le reamintesc public reprezentanților Partidului Național Liberal că rata curentă de absorbție pentru cadrul financiar multianual 2007-2013 a ajuns în acest moment la 46,24% pentru 44.164 proiecte depuse și 14.776 contracte semnate. Valoarea declarațiilor de cheltuieli transmise de Comisia Europeană este de 8,88 miliarde de euro. Mai mult, la sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a adoptat două programe operaționale 2014-2020 ale României, axate pe sporirea competitivității și asistența tehnică în implementarea fondurilor europene. Cele două programe reprezintă o investiție totală de 1,54 miliarde de euro în economia reală a României”, menționează Teodorovici, potrivit agerpres.

Grupurile parlamentare ale PNL și PDL au sesizat Curtea Constituțională (CCR) cu privire la neconstituționalitatea legii privind bugetul de stat pe anul 2015, adoptată în Parlament duminică, a declarat luni deputatul Eugen Nicolăescu, vicepreședintele Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.