Terenul pe care se amenajează Depozitul ecologic de deșeuri de la Pojorîta va intra în posesia Domeniului Public al județului Suceava.

Cele 9 hectare pe care se amenajează acest depozit au fost proprietatea comunei Pojorîta, până când, o lege recentă a creat cadrul legal prin care terenul să treacă din posesia comunei, în posesia județului Suceava.

Acest lucru se va înfăptui, în ciuda faptului că pe rolul instanțelor judecătorești au existat două dosare prin care 25 de locuitori ai localității acuzau Consiliul Județean de luarea în administrație a terenului în cauză. Neavând încotro, Consiliul Local din Pojorîta a aprobat acest transfer de proprietate. Pe terenul în cauză se contruiește depozitul ecologic de deșeuri, un depozit care face parte din proiectul major „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Suceava”, program dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene. Acest teren a ridicat mai multe probleme de-a lungul anilor, însă la sfârșitul anului trecut, ambele părți – Consiliul Județean și Primăria Pojorîta – au ajuns la un consens, pentru că se punea în pericol atingerea obiectivelor pentru anul acesta.

Așa cum se arată în raportul Consiliului Județean, lucrările la acest depozit sunt finalizate în porporție de 95%, termenul limită fiind 30 iunie 2016.

Proiectul județean face parte din Planul Național de ecologizare și are ca obiective contruirea de depozite ecologice la Moara și Pojorîta, construirea a trei stații de transfer noi la Fălticeni, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc, precum și închiderea depozitelor neconforme din întregul județ. În plus, crearea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor în fiecare localitate a județului cu ajutorul unor platforme de colectare și eurocontainere este un alt obiectiv ce se dorește atins anul acesta. Proiectul mai urmărește și crearea unui sistem de compostare la domiciliul în mediul rural prin distribuirea de unități de compostare.

Proiectul deja se află în derulare, fiind 95% finalizat, și urmărește, potrivit administrației județene, să sprijine autoritățile locale și să ajute populația să conștientizeze beneficiile acestui proiect.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.