Astăzi la Instituţia Prefectului a avut loc întâlnirea Comisiei de Dialog Social. Această întâlnire a fost solicitată de Sindicatul “Prometeu” Suceava din cadrul SC Termica SA Suceava şi a avut drept temă analiza problemelor cu care se confruntă societatea de termoficare.

La şedinţă au fost prezenţi din partea autorităţilor locale şi judeţene Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava, Ovidiu Doroftei, viceprimarul municipiului Suceava şi Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava. La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai sindicatelor de la SC Termica, reprezentanţi ai Adunării Generale a Acţionarilor şi Ovidiu Dumitrescu, director general al SC Termica SA.

Şeful sindicatului Prometeu, Iordănel Secrieru, a declarat că Termica a intrat în incapacitate de plată din cauza diminuării capitalului social, a vânzării terenurilor, precum şi a diminuării fondurilor primite de la Guvern. El a reclamat întârzierile drepturilor salariale la unitatea care are ca unic acţionar Primăria suceveană, fapt ce ar putea genera mişcări de protest ale angajaţilor.

“Nici la ora actuală nu este clar dreptul de proprietate al clădirilor şi terenurilor Termica. Societatea nu reuşeşte să-şi plătească creditele la ora actuală la bănci, sunt reeşalonări, sunt penalităţi, s-au organizat în ultima perioadă câteva licitaţii la care nici o bancă nu a mai venit să crediteze Termica SA. Au fost câteva tentative de privatizare, dar care au eşuat, dar asta din cauza caietelor de sarcini care au fost întocmite restrictiv. Termica nu va reuşi prin consumurile, prin cheltuielile pe care le are în această iarnă să plătească toţi furnizorii”, a declarat Secrieru.

De asemenea a fost adusă în discuţie Hotărârea Consiliului Local Suceava, prin care a fost redus capitalul social al SC Termica SA cu 70 milioane lei.

Ovidiu Doroftei, viceprimarul municipiului Suceava a precizat că există toată deschiderea pentru rezolvarea situaţiei termoficării oraşului şi a situaţiei SC TERMICA SA, având în vedere că peste 22.000 de locuinţe sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire. Acesta a menţionat că o comisie desemnată de Consiliul Local Suceava este pe punctul de a finaliza analiza situaţiei patrimoniale de la SC Termica SA.

“Cred că este important ca această comisie de control să-şi finalizeze raportul ca să avem o imagine de ansamblu a situaţiei financiare a societăţii şi să putem aborda soluţii. În cursul zilei de sâmbătă, la întâlnirea cu premierul Victor Ponta, împreună cu Ioan Cătălin Nechifor (preşedintele CJ Suceava), am abordat problema SC TERMICA SA Suceava şi vă asigur că va fi analizată cât de curând, în prima şedinţă de Guvern. Este foarte important ca cei peste 22.000 de consumatori din municipiul Suceava să beneficieze de căldură şi apă caldă, cum tot atât de important este ca cei 570 de salariaţi ai Termica să-şi primească salariile şi să-şi păstreze locul de muncă”, a precizat Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.