Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Suceava, în colaborare cu  Școala Postliceală Sanitară „Centrul de Studii Ștefan cel Mare și Sfânt” din Rădăuți, Cabinetele de Medicina familiei celebrează Ziua Mondială a Diabetului, în data de 14 noiembrie 2018.

Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Această zi este marcată la nivel internaţional de toate asociaţiile membre IDF, de furnizorii de servicii de sănătate şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare despre diabet; ZMD reprezintă o oportunitate globală de sensibilizare şi de inducere a schimbării în prevenirea bolii şi a accesului la testare şi tratament.

Logoul ZMD este cercul albastru – simbolul global pentru diabet şi exprimă unitatea celor implicaţi în lupta cu boala, ca răspuns la numărul în creștere al persoanelor afectate de diabet.

Tema pentru ZMD 2018 și 2019 este Familia și Diabetul.

Familiile au un rol deosebit de important în abordarea factorilor de risc modificabili în diabetul de tip II şi, prin urmare, trebuie să fie informate în legătură cu programele de educaţie privind diabetul.

1 din 2 persoane (aproximativ 212 milioane la nivel mondial) care suferă în prezent de diabet rămâne nediagnosticată.

A fost aleasă o perioadă de doi ani pentru o aliniere a campaniei la planul strategic actual IDF și pentru a facilita planificarea, realizarea, promovarea și participarea.

Materialele și acțiunile pe care le va realiza IDF în timpul celor doi ani de campanie vor urmări:

–     Creșterea conştientizării despre impactul pe care îl are diabetul

–      de sprijin pentru cei afectați de boală

–     Promovarea rolului familiei în management, îngrijire, prevenire și educație despre diabet.

Majoritatea cazurilor sunt de diabet de tip II. Astfel, există probabilitatea ca în fiecare familie

să existe un pacient căruia să nu i se fi pus încă diagnosticul. Prin urmare, recunoaşterea semnelor, simptomelor şi factorilor de risc pentru diabet este vitală pentru a ajuta la depistarea timpurie a bolii. Diagnosticul precoce şi tratamentul sunt foarte importante în prevenirea complicaţiilor.

Diabetul de tip II este factor de risc principal pentru boala de inimă, accident vascular cerebral, orbire, insuficienţă renală, amputarea membrelor inferioare.

Dacă diabetul de tip I nu este depistat la timp, boala poate determina dizabilităţi severe sau deces. Este, deci, important să cunoşti semnele şi simptomele pentru a te proteja pe tine şi a-ţi proteja familia.

 

Prevenirea diabetului de tip II implică şi familia!

 

Boala afectează în prezent peste 425 de milioane de persoane (20-79 ani), majoritatea fiind cazuri de diabet de tip II (352 milioane), care poate fi prevenit (în 80% din cazuri, arată statisticile) prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos: activitate fizică regulată, alimentaţie echilibrată şi un mediu de viaţa sănătos.

  • Când familia mănâncă sănătos şi membrii familiei fac împreună mişcare, toţi beneficiază de aspectele pozitive şi încurajează comportamentele care ajuta la prevenirea diabetului de tip II.
  • Familiile au nevoie să trăiască într-un mediu care susţine stilul de viaţa sănătos şi care le ajuta să prevină diabetul de tip II. 70% din cazurile de moarte subită în rândul adulţilor este cauzat în mare măsură de comportamentele învăţate în timpul adolescentei, arată datele Federaţiei Internaţionale a Diabetului.

 

În prezent, la nivel mondial, trăiesc peste 425 milioane de persoane (20-79 ani) cu diabet, iar cele mai multe din aceste persoane cu diabet tip 2 (352 milioane), care poate fi prevenit prin activitate fizică regulată, dieta sănătoasă, echilibrată și promovarea unui mediu sănătos de viață.

Conform studiului PREDATORR „Prevalența diabetului și prediabetului în populația adultă din România”: în anul 2017 la o populaţie adultă de 14382000 erau înregistrate 1785300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalenţă a bolii de 12,4%. Deoarece în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare.

 

 

Acţiunile de Informare-Educare-Comunicare planificate:

–  Eveniment cu tema „Învățați despre diabet” – Școala Postliceală Sanitară ”Centrul de Studii Ștefan cel Mare și Sfânt” din Rădăuți.

– Testări gratuite ale glicemiei, miercuri, în intervalul orar 10 – 15, la sediul  Școlii Postliceale Sanitare Centrul de Studii „Ștefan cel Mare și Sfânt” Rădăuți, Str. Dobrogeanu Gherea nr. 12, Rădăuţi, în incinta Școlii Gimnaziale “Gheorghe Popadiuc”.

 

De asemenea, cei care doresc o interpretare a valorii glicemiei, se pot adresa cadrelor medicale care vor fi prezente la eveniment, alături de elevii voluntari ai şcolii.

  • Publicarea de articole și postarea de materiale informative pe site-ul instituției
  • Promovarea campaniei și a materialelor de campanie în cadrul rețelelor de socializare
  • Distribuirea și postarea de materiale informative în locuri publice
  • Organizarea în școli de evenimente cu tema „Învățați despre diabet”

Campania este organizată în cadrul Subprogramului de evaluare şi  promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate al Ministerului  Sănătății  și  coordonată tehnic la nivel național de către  Institutul Național de Sănătate public.

 

 

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.