Creşte numărul cazurilor de Covid: aproape 3500 din peste 60 de mii de testările făcute în sistem oficial au ieşit pozitive. Peste tot sunt oameni răciţi, aşa că, de Crăciun, testele rapide din farmacii s-au dat că pâinea caldă. Şi nu se mai găsesc uşor peste tot. Mulţi nu anunţă însă doctorii dacă află acasă că au Covid. Cei bolnavi sunt sfătuiţi să ceară sfatul medicilor, pentru că şi varianta Omicron poate cauza forme severe de infecţie la cei mai vulnerabili. Creşte numărul cazurilor de Covid: aproape 3500 din peste 60 de mii de testările făcute în sistem oficial au ieşit pozitive.
Peste tot sunt oameni răciţi, aşa că, de Crăciun, testele rapide din farmacii s-au dat că pâinea caldă. Şi nu se mai găsesc uşor peste tot. Mulţi nu anunţă însă doctorii dacă află acasă că au Covid. Cei bolnavi sunt sfătuiţi să ceară sfatul medicilor, pentru că şi varianta Omicron poate cauza forme severe de infecţie la cei mai vulnerabili.
Cum peste tot sunt oameni răciți, tot mai mulți au decis să se testeze. În unele farmacii, testele nazale s-au epuizat rapid. Au fost aproape 3500 de cazuri de Covid rapotate în ultima saptamâna, informează tvr.ro.
Patru din 10 români au declarat că ar amâna să ia legătura cu medicul, dacă ar avea semne de Covid. Credeau că simptomele trebuie să dureze cinci zile pentru a fi considerate grave.
”Cu toţii suntem obosiţi, stresaţi, nu mai vrem să auzim. Să încercăm să ne protejăm pe noi. Dacă nu pe noi, să-i protejăm pe cei dragi nouă. Cred că ar trebui să învăţăm din ultimii doi ani. Important e să ascultăm sfatul medicului”, spune Radu Gănescu, preşedinte COPAC.
”Un pacient care a venit la noi cu simptomatologie de 3-4 zile, tușe, febră, stare generală alterată, dureri de cap, cefalee, cu o saturaţie bună. Are o afectare pulmonară de 75-85 la sută în ambii plămâni, o formă severă”, ne-a declarat Gabriel Nistor, medic infecționist la Institutul „Matei Balş”
La cei vulnerabili, chiar şi varianta Omicron poate să facă ravagii, în lipsa terapiei.
”O simplă viroză la o persoană în vârstă şi care are boli cronice poate să ducă la deces. Atenţie, la boli cronice intră mult mai mult decât am crede. Persoanele supraponderale, cei care au diverse vicii”, precizează Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, director medical, Institutul „Matei Balş”.
Cei care au simptome și le iese negativ testul rapid de acasă ar trebui să facă şi testul PCR, care e gratuit la spitalele de boli infecţioase.
”Avem foarte multe cazuri care au simptomatologie înalt sugestivă pe Covid care se autotestează acasă şi care se testează la noi, la cabinet. Le recomandăm să facă testare PCR şi nu fac”, declară Daciana Toma, vicepreședinte, Societatea Naţională de Medicină Familie.
Persoanele vulnerabile, confirmate oficial cu Covid, primesc la spital, gratis, și antivirale care-i scapă repede de virus,
”Adresarea către medic să nu fie tardivă. E mai bine să-i ceri un sfat, decât să te trezeşti după cinci zile când ajungi la spital, cu insuficienţa respiratorie severă, în pragul morţii, în agonie”, este de părere dr. Simin Florescu, manager, Spitalul de Boli Infecþioase şi Tropicale „Victor Babeş”.
33 de bolnavi cu Covid au murit în ultima săptămână. Peste o sută sunt în stare gravă la ATI, majoritatea covârșitoare nevaccinați, scrie psnews.ro.
Lasa un raspuns